Suđenje

Trišić: Za Odbranu brojni svjedoci nepouzdani i kontradiktorni

5. Septembra 2023.17:04
Odbrana Milana Trišića, optuženog za zločine u Bratuncu, ocijenila je da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije dokazalo nijednu od 14 tačaka optužnice i da su se na suđenju čula potpuno suprotna svjedočenja o istim događajima.
Milan Trišić. Foto: BIRN BiH

Odbrana je u završnoj riječi istakla da su brojni svjedoci bili nepouzdani i kontradiktorni.

“Nisam bio u situaciji sa ovoliko kontradiktornih svjedočenja”, kazao je branilac Miodrag Stojanović.

U analizi iskaza svjedoka za pojedine tačke optužnice, on je podsjetio na različita svjedočenja o tome ko je i na koji način odveo određena lica, ko ih je ubio i kako su lišeni života.

Jedna od tačaka tereti Trišića da je, udarajući motkom po glavi, usmrtio Selmu Ibiševića kod škole u Bratuncu. Stojanović je podsjetio na iskaze četiri svjedoka, od kojih je jedan naveo da ga je optuženi udarao motkom, drugi da je Trišić odveo Ibiševića i da je potom čuo pucnje, treći da je Ibišević živ uveden u školu, a četvrti da ga je odveo jedan vojnik.

Branilac je slično iznio i za navode o ubistvu Redže Sulejmanovića i Redže Arifovića, gdje je jedan svjedok vidio Trišića s puškom i tijelo Arifovića, drugi je izjavio da je vidio krv na grudima Arifovića, treći da su ga odveli vojnici, četvrti da je Sulejmanović ranije odveden, dok je vještak konstatovao da je Arifović preminuo od povreda glave.

“Kome, časni Sude, sad da povjerujemo?”, zapitao je Stojanović.

On je dodao da se za smrt Rame Karića zvanog Krljo u optužnici navodi da ga je optuženi usmrtio udarajući ga drvenom drškom po glavi, a da su svjedoci izjavljivali da su ga vidjeli zaklanog, da su ga upucali Bane ili Makedonac, da je izveden iz sale kao i ubijen u sali.

“Što smo više svjedoka slušali, sve smo dalje bili od onoga što se desilo”, ocijenio je branilac.

On smatra da Tužilaštvo nije dokazalo osnovne elemente zločina protiv čovječnosti koji je Trišiću stavljen na teret. Stojanović je napomenuo da period optužnice obuhvata vrijeme prije formiranja Vojske Republike Srpske, 12. maja 1992. Kazao je da Trišić, da je bio na takvoj poziciji, nije mogao imati svijest o progonu i planovima vlasti.

“Apsurdno je da Trišić zna da je cilj progon bošnjačkog stanovništva, a živi u braku sa ženom bošnjačke nacionalnosti”, rekao je Stojanović, napomenuvši da su optuženi, kao i njegova supruga, svjedočili na suđenju.

Trišić je optužen je, da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane, učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Završna riječ Odbrane nastavlja se 19. septembra.

Marija Taušan