Suđenje

Nanić i ostali: Odbrane uložile materijalne dokaze

4. Septembra 2023.15:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bužima, Odbrane su uložile materijalne dokaze, dok je Državno tužilaštvo najavilo izvođenje dodatnog dokaza.
Nanić i drugi. Foto: Sud BiH

Tužilaštvo nije imalo prigovora na uložene dokaze Odbrana.

S druge strane, Mersiha Delić, braniteljica Zijada Nanića, prigovorila je na zakonitost tri dokaza koja je predočila Odbrana drugooptuženog Esada Kudelića, te je kazala kako dokazi nemaju ni potpise, ni pečate, te da se ne zna kako su pribavljeni.

Odbrana drugooptuženog je navela kako posjeduje originale službenih zabilješki, koje su predočili kao materijalne dokaze, te da braniteljica Delić može izvršiti uvid u njih.

Tužilaštvo BiH nije predložilo dokaze replike, a tužiteljica Vedrana Mijović je najavila izvođenje dodatnog dokaza, koji se odnosi na saslušanje vještaka.

Za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine, optužnica s Nanićem i Kudelićem tereti Hasana Mustafića, Vahida Bajraktarevića, Nedžada Bapića, Senada Salkića te Samira i Huseina Isakovića.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Nastavak suđenja je zakazan za 18. septembar.

Selma Boračić Mršo