Analiza

BIRN BiH – OBJAŠNJAVA: Nove izmjene u Zakonu o VSTV-u

Ilustracija: BIRN BiH

BIRN BiH – OBJAŠNJAVA: Nove izmjene u Zakonu o VSTV-u

21. Augusta 2023.10:56
21. Augusta 2023.10:56
Tekst izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koje je usvojilo Vijeće ministara, u posljednji tren i bez prethodne najave državni ministri su promijenili. A te naknadne promjene u Zakonu mogle bi usporiti i otežati sveobuhvatnu provjeru kako su sudije i tužioci stekli svoju imovinu. U ovom videu donosimo ključne promjene i šta one zaista znače.

Ali tekst koji je usvojilo Vijeće ministara, u posljednji tren i bez prethodne najave državni ministri su promijenili. A te naknadne promjene u Zakonu mogle bi usporiti i otežati sveobuhvatnu provjeru kako su sudije i tužioci stekli svoju imovinu.

U ranijem videu, koji možete pogledati na YouTube kanalu BIRN-a BiH, objasnili smo vam koje su sve izmjene Zakona o VSTV-u predviđene i zašto su one važne. U ovom videu donosimo ključne promjene koje se odnose na provjeru imovine nosilaca pravosudnih funkcija.

Nakon višegodišnjih konsultacija, Zakon je konačno usvojen na Vijeću ministara u junu ove godine. Ali tri mjeseca nije zvanično bio objavljen tekst izmjena. Ispostavilo se da su ministri, umjesto ranije dogovorenih izmjena koje je pozitivno ocijenila i Venecijanska komisija, usvojili drugačiji tekst Zakona.

To je izazvalo kritike međunarodnih partnera i nevladinih organizacija.

Prema usvojenom prijedlogu, sudije i tužioci moraju dostaviti podatke o svojoj i imovini svojih partnera i djece, ali samo onih s kojima žive u istom domaćinstvu. Na taj način bi provjere bila izuzeta, naprimjer, njihova djeca koja žive odvojeno od njih. To bi otvorilo put da djeca mogu postati način skrivanja imovine tako što bi sudije i tužioci na njih prebacili imovinu za koju ne žele da javnost zna.

Druga važna izmjena odnosi se na način provjere imovine. Vrsta provjere je važna jer je godinama trajala borba da se pronađe dobar način provjere imovine. Više takvih pokušaja je propalo zbog proceduralnih grešaka. Izmjene Zakona o VSTV-u sada su jedini način da se dođe do sveobuhvatnog sistema provjere. Ali posljednje izmjene kriju moguće otežavajuće okolnosti za provjeru.

U BiH se po prvi put predviđa mogućnost javnog objavljivanja i provjere imovine sudija i tužilaca kroz Odjel za integritet pri VSTV-u. Zamišljene su detaljne provjere u slučaju kada je to potrebno. Za to se VSTV mora osloniti na podatke drugih institucija kada u javno dostupnim registrima nije moguće pronaći informaciju.

Raniji tekst izmjena Zakona predviđao je da su druge institucije dužne dostaviti VSTV-u podatke o imovini i novcu sudija i tužilaca.

Prema tekstu koji su naknadno mijenjali ministri, zahtjev VSTV-a drugim institucijama mora biti u skladu sa zakonima iz poreskog i bankarskog sistema. Ali problem bi mogao biti što u ovim zakonima nigdje nije predviđena kontrola imovine sudija i tužilaca, i što oni podliježu velikoj zaštiti ličnih podataka.

U Vijeću ministara su predvidjeli da će VSTV potpisati sporazume o saradnji s drugim institucijama. Ali taj proces može potrajati ili neke entitetske institucije mogu odbiti takvu vrstu saradnje. Neki mogu tražiti sudski nalog za dostavljanje podataka koje posjeduju.

Izmjene ovog zakona bile su jedne od ključnih preporuka za približavanje BiH Evropskoj uniji. Ali one koje je usvojilo Vijeće ministara sada zabrinjavaju stručnjake. Međunarodni partneri BiH kritikovali su domaće vlasti i pozvali ih da se vrate ranije dogovorenom tekstu zakona. Oni se brinu da bi izmjene mogle usporiti i otežati provjeru imovine sudija i tužilaca. Izmjene bi uskoro trebali ponovo razmatrati poslanici, a kasnije i delegati Parlamentarne skupštine BiH. Tada ćemo konačno znati kako će tačno izgledati sistem provjera unutar pravosuđa.

Ako vas zanima više o izmjenama Zakona o VSTV-u, možete pogledati naš raniji video iz serijala BIRN BiH – Objašnjava.

BIRN BiH – Objašnjava serijal je videa u kojima dajemo jednostavna objašnjenja za komplikovane društvene procese i promjene.

Azra Husarić Omerović