Vijest

Postupak protiv sutkinje iz Dervente zbog kašnjenja u izradi presuda

25. Jula 2023.16:22
Ured disciplinskog tužioca podnio je disciplinsku tužbu protiv Mirjane Hrustić, sutkinje Osnovnog suda u Derventi, zbog prekršaja “neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija“, rečeno je na pripremnom ročištu.
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Foto: BIRN BiH

Disciplinska tužiteljica Alma Hasanović je navela da je Hrustić kasnila s izradom 11 presuda Osnovnog suda u Derventi.

“Ured će dokazati da je ona kasnila s izradom presuda od osam mjeseci do četiri godine, a Zakonom o parničnom postupku Republike Srpske je propisano da će Sud donijeti presudu i izraditi pismeni otpravak najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključenja glavne rasprave“, rekla je Hasanović.

Sutkinja Hrustić je na pripremnom ročištu rekla da ne osporava navode tužbe Ureda disciplinskog tužioca, dodavši da je, nesporno, došlo do kašnjenja, ali je dodala da postoje olakšavajuće okolnosti. Navela je da je dugogodišnji predsjednik Osnovnog suda u Derventi Zijad Grbić zadnje tri godine bio teško bolestan, te da je preuzimala naredbe.

“Došlo je do smjena na krivičnom referatu. Sudije koje su ispunjavale uslove su išli dalje. Došlo je do pregaranja u jednom momentu, a vezano je i za zdravstvene probleme“, rekla je sutkinja.

Sanela Gorušanović-Butigan, predsjedavajuća Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a, konstatovala je da su ispunjeni uslovi za priznanje. O tome je pitala tuženu i Hasanović, koja je tražila da se predlože materijalni dokazi, nakon čega se tužena nije izjasnila.

Hasanović je predložila više materijalnih dokaza koji se odnose na predmete u kojima je Hrustić kasnila izraditi presude, kao što su CMS detalji o predmetu, zapisnici, presude, dopisi Okružnog javnog tužilašta u Doboju, rješenja Osnovnog suda u Derventi, dopisi advokata, te prijedlog dobojskog tužilaštva za izvršenje kazne zatvora jednog maloljetnog lica.

Hrustić je u materijalne dokaze uložila potvrdu o ispunjenju norme u zadnjih pet godina, normu Osnovnog suda u Derventi za isti period, te potvrdu da deset godina nije bila na bolovanju niti je izostajala s posla, kao i dokaz da nije iskoristila deset dana godišnjeg odmora.

Glavna rasprava je zakazana za 11. septembar.

Jasmin Begić