Suđenje

Safet Begić: Odbrana predložila da svjedoči optuženi za zločine na području Cazina

23. Juna 2023.12:18
U nastavku suđenja Safetu Begiću za zločine počinjene na području Ćoralića kod Cazina tokom 1994. godine, Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona izvelo je materijalne dokaze na koje je Odbrana iznijela prigovore relevantnosti i zakonitosti.


Kantonalni sud u Bihaću. Foto: BIRN BiH.

Prije izvođenja materijalnih dokaza Optužbe, advokat Amir Ezić, branilac optuženog, osvrnuo se na materijalne dokaze dostavljene Odbrani.

“Većina materijalnih dokaza je ovjerena kopija. Diskutabilno je što iz sadržaja nije vidljivo ko je ovjerio kopije i da li je u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku. Tražim da Sud naloži tužiteljici da dokaze da na uvid, kako bismo se kasnije mogli očitovati o istima”, rekao je Ezić, naglasivši da se to odnosi na dokaze dostavljene Odbrani.

Tužiteljica Ornela Cerić Mrenica je u spis uložila materijalne dokaze, među kojima su zapisnici o prepoznavanju lica sa fotografije od strane nekoliko svjedoka, vojna evidencija optuženog, kao i nekoliko vojnih akata. Ona je na prigovor o kopijama dokaza dostavljenim Odbrani kazala da su dokumenti ovjereni od strane organa koji su ih izdali.

“Smatram da su dokazi zakoniti, zakonito pribavljeni i vjerodostojni”, rekla je Cerić Mrenica.

Odbrana je prigovorila i na relevantnost uloženih dokaza, kazavši da ne potvrđuju činjenični opis optužnice.

Prema navodima optužnice, Begić je bio pripadnik Vojne policije 510. brigade Armije BiH koji je tokom jula i augusta 1994. godine u Tvornici praškastih proizvoda u mjestu Ćoralići u Cazinu – koja je u to vrijeme korištena kao zatočenički objekt – civile, za koje je pretpostavljao da podržavaju ideju Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne, podvrgao fizičkom i psihičkom zlostavljanju te nečovječnom postupanju.

Na današnjem ročištu su trebali biti saslušani posljednji svjedoci Optužbe, ali kako je kazao predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Fikret Hodžić, jedan svjedok se nalazi na liječenju u Sloveniji, dok je za drugim izdana naredba o privođenju, koja nije realizirana jer se svjedok nalazi na kućnom liječenju.

Ovi svjedoci će biti ponovo pozvani na nastavak suđenja 23. augusta, čime će biti okončano izvođenje dokaza Optužbe.

Za to ročište Odbrana je predložila saslušanje optuženog u svojstvu svjedoka.

Amila Žunić