Suđenje

Slađan Tasić: Poslije rata čuo ko je odveo civile u Višegradu

20. Juna 2023.13:30
Pred Višim sudom u Beogradu, posredstvom video-veze sa Sarajevom, saslušan je svjedok Dževad Isić, koji je iznio saznanja o odvođenju grupe muškaraca iz Višegrada.
Višegrad. Foto: BIRN BiH

Isić je kazao da se poslije rata vratio u Višegrad i da mu je Milomir Tasić zvani Šuško pričao o odvođenju grupe muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

“Kaže: ‘Jesi li vidio šta uradiše Momir Tasić, Pero Tasić? Odveli su ih – Jusufa, Redžu… Gore su ih odveli i pobili. Momir ih je sve pobio'”, prisjetio se Isić, svjedočeći video-vezom iz Suda Bosne i Hercegovine.

On je dodao da mu je Šuško rekao da su “Momir i kompanija” poslije došli u kafanu i da ga je Slađan Tasić pitao što ubi njihovog komšiju Redžu iz Dobruna, a Momir Tasić mu je opsovao i rekao: “Nemoj da i tebe”.

Prema saznanjima Isića, Šuško je trebao svjedočiti u Haškom tribunalu, ali su ga “bacili niz stijene”.

On je svjedočio na suđenju Slađanu Tasiću, optuženom da je 19. juna 1992. s drugim pripadnincima Vojske i policije Republike Srpske učestvovao u odvođenju pet civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi svaki trag.

Na pitanja tužioca Ivana Markovića, svjedok je rekao da mu je i sestra pričala o odvođenju komšija i kako su zovnuli Juku da ide s njima jer im nešto treba.

Za optuženog Slađana Tasića svjedok je kazao da ga poznaje i da je bio “bezobrazan”, te da je “mnoge silovao”.

“Ne bih želio da pričam te katastrofe. Taj gospodin što sjedi zna šta je radio, koga je silovao”, rekao je Isić.

On je rekao da je njegova sestra preminula prije pola godine. Zamolio je Sud da zatraži od optuženog da kaže gdje su posmrtni ostaci odvedenih civila.

Branioca Momčila Perića interesovalo je da li postoji ijedan živ svjedok koji je vidio Slađana Tasića ili mu je pričao da je optuženi nekog silovao.

“Nikad vam neću reći. Pitajte njega”, odgovorio je Isić.

Prije saslušanja svjedoka, suđenje je obnovljeno zbog izmjene člana Vijeća. Odbrana je predložila saslušanje još nekoliko svjedoka, a optuženi je zatražio da budu saslušani i njegov otac Momir Tasić, koji se nalazi na izdržavanju kazne, kao i Petar Tasić.

Optuženi je kazao da oni znaju da on nije bio tamo i učestvovao u tim dešavanjima.

Sud BiH je 2019. pravosnažno osudio Momira Tasića na 14, a Petra Tasića na pet godina zatvora za učešće u prisilnom nestanku civila u Višegradu. Momir Tasić proglašen je krivim i za silovanje.

Za Slađanom Tasićem je bila raspisana potjernica, a Viši sud u Beogradu je prošle godine preuzeo procesuiranje njegovog predmeta.

Marija Taušan