Suđenje

Ilija Elez: Prepoznala optuženog kao osobu koja je odvela njenog sestrića

U nastavku suđenja Iliji Elezu za ratni zločin počinjen u Foči, svjedokinja Tužilaštva prepoznala je optuženog kao osobu koja je sa drugim muškarcem odvela njenog maloljetnog sestrića, čije je tijelo pronađeno kasnije.


Miljevina. Foto: BIRN BiH

Pred Okružnim sudom u Trebinju Zineta Hadžović je posvjedočila da je optuženi, kojeg je prepoznala u sudnici, bio s Neđom Golubovićem. Njihova imena tada nije znala. Opisala je da su došli u bijeloj ladi ispred njihove barake i pozvali ih da izađu.

Rekla je da je Golubović uhvatio njenog sestrića Ramu Ramovića i da su ga odveli. Dodala je da je optuženi, kome nije znala ime, rekao Goluboviću da ne dira žene i djecu.

Optuženi je, prema njenom svjedočenju, bio u “vojničkoj haljini” i imao je pušku.

Nedugo nakon što su odveli Ramovića, svjedokinja je kazala da je čula pucnjavu i da je otišla u policiju da to prijavi.

“Rekla sam da je Rama Ramovića odveo neki čovjek sa brkovima i oružjem. Nisam znala kako se zvao. Rekli su mi da se vratim, da će on doći i da je u zatvoru”, ispričala je svjedokinja.

Nakon nekoliko dana tijelo svog sestrića vidjela je s još tri tijela na bageru.

Ona je ispričala da je zamolila da njenog sestrića, koji je tada imao 16 godina, sahrane posebno, što je i učinjeno.

“Napravila sam krst da zapamtim gdje je i stavila sam jedan kamen na njega”, kazala je Hadžović i dodala da je nakon što je ekshumiran kasnije, sahranjen na groblju u Sarajevu.

Optužnica tereti Iliju Eleza da je s još jednim licem u junu 1992. godine u Miljevini u opštini Foča, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, odveo i, pucanjem iz vatrenog oružja, života lišio četiri civila – Ahmeta i Ramu Ramovića, Hamdu Muhovića i Halila Hrbinića zvanog Muriz.

Na pitanje Odbrane, za koju je sporno prepoznavanje slike optuženog u istrazi od strane svjedokinje, kada je čula da je u sve umiješan Ilija Elez, svjedokinja je odgovorila da ne zna za to ime i da samo zna za ime Neđe Golubovića.

Svjedokinji je tokom svjedočenja, nakon što je pokazala na optuženog kao osobu koju prepoznaje, pozlilo, pa je ročište prekinuto na nekoliko sati.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 12. septembar.

Nikolija Bjelica-Škrivan