Vijest

Disciplinski postupak protiv sudije Vrhovnog suda FBiH počinje krajem jula

Glavna rasprava u disciplinskom predmetu protiv Suada Kurtovića, sudije Vrhovnog suda Federacije BiH koji se tereti da je počinio disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, bit će održana 24. jula.

 

Vrhovni sud Federacije BiH. Foto: BIRN BiH

Na pripremnom ročištu pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) pročitana je precizirana disciplinska tužba u kojoj se navodi da je Kurtović kao sudija izvjestilac u predmetu Vrhovnog suda FBiH 16. februara 2021. izradio i evidentirao u CMS rješenje od novembra 2020. u kojem je navedena napomena predsjednici građanskog odjeljenja u kojoj se navodi: “Nalazim da sadržaj rješenja koji je izradila predsjednica Vijeća i potpisala je takav da ne bi trebao da izađe iz ovog suda”.

Rješenje je, kako je pročitala disciplinska tužiteljica Dejana Bojanić, s napomenom evidentirano, te je spis po naredbi tuženog od 16. februara 2021. vraćen na dalje nadležno postupanje.

“Tuženi je, postupajući na navedeni način, s napomenom koja se odnosila na predsjednicu građanskog odjeljenja te koja je evidentirana putem CMS-a isključivo kao dio navedenog rješenja doveo u pitanje povjerenje u rad suda i narušio kredibilitet suda u cjelini, čime je počinio disciplinski prekršaj ‘ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije’”, navela je Bojanić, dodavši da je tuženi prekršio i etičke standarde.

Na početku pripremnog ročišta, sudija Kurtović je naveo da ima primjedbu na sastav komisije, odnosno na članicu Sanelu Gorušanović Butigan, ali nije tražio njeno izuzeće, niti je obrazložio razloge primjedbe.

On je, dajući odgovor na tužbu, kazao da je Ured disciplinskog tužioca (UDT) pokrenuo vrlo ozbiljan postupak protiv sudije Vrhovnog suda FBiH s navodima koje on ne može dokučiti. Smatra da je cilj ovog postupka samo vođenje postupka.

“Ne dostavlja se putem CMS-a, ne dostavlja sudija izvjestilac odluke. Treća stvar, nikada rješenje nije došlo u Općinski sud u Sanskom Mostu. Nigdje se ne vidi da je stranka dobila rješenje. (…) Ovdje nema predmeta spora, ovo je izmišljotina”, rekao je sudija Kurtović.

On je istakao prigovor zloupotrebe procesnog prava, dodavši da mu nije jasno šta mu se stavlja na teret jer se to ne može razumjeti iz tužbe. Iz navoda tužbe, kako navodi, ne proizilazi prekrašaj nečega.

Prvostepena disciplinska komisija je prihvatila predložene materijalne dokaze UDT-a i tuženog sudije Kurtovića, te je glavno ročište zakazala za 24. juli.

Emina Dizdarević Tahmiščija