Vijest

Dragoljub Granić osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva zarobljenika

2. Juna 2023.16:20
Okružni sud u Istočnom Sarajevu prvostepenom presudom je osudio Dragoljuba Granića, bivšeg pripadnika Prve sarajevske brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, potvrđeno je za Detektor.
Okružni sud u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Granić je osuđen da je 18. jula 1993. godine na lokalitetu između brda Mojmilo i kasarne “Slaviša Vajner Čiča”, dok su ratni zarobljenici iz Kazneno-popravnog doma “Kula” obavljali prinudne radove za potrebe VRS-a, iz pištolja ubio ratnog zarobljenika Kasima Hurtića, koji je s još dvojicom zarobljenika kopao rovove.

“Prišao je prekoputa istih, izvadivši pištolj, te svjesno i voljno ispalio jedan projektil iz pištolja u pravcu ratnog zarobljenika Kasima Hurtića, koji projektil ga je pogodio u grudni koš s lijeve strane, od čega je isti pao i počeo obilno da krvari, a nedugo nakon toga od posljedice ove rane i preminuo, nakon čega je njegovo tijelo ukupano u groblju u Lukavici, a ekshumirano dana 24. maja 1996. godine”, navodi se u saopštenju Okružnog suda u Istočnom Sarajevu.

Iz Okružnog suda za Detektor su rekli kako je optužnica protiv Granića podignuta 2016. godine, ali je ponovni postupak trajao od decembra 2022. do maja 2023. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Povezani članci

Jasmin Begić