Suđenje

Trifunović Miladin: Odbrana uložila materijalne dokaze

12. Maja 2023.13:18
Na suđenju Miladinu Trifunoviću, koji se tereti za zločine počinjene 1992. godine na području Vogošće, Odbrana je uložila registar s materijalnim dokazima.
Miladin Trifunović. Foto: BIRN BiH

Aleksandar Lazarević, branilac optuženog Miladina Trifunovića, predao je Sudskom vijeću registar sa 73 dokumenta kojima dokazuje tezu Odbrane da optuženi Trifunović nije počinio djela koja mu se stavljaju na teret optužnicom.

Lazarević je rekao kako je prethodno sve dokaze poslao tužiocu Adisu Nuspahiću, koji se očitovao o svim materijalnim dokazima Odbrane.

“Za Tužilaštvo je sporno 11 dokaza i u većini se radi o prigovorima relevantnosti”, kazao je Lazarević, nakon čega je tužilac Nuspahić predao papir s prigovorima Vijeću Suda BiH.

Od svih materijalnih dokaza Lazarević je posebnu pažnju Vijeću skrenuo na depešu Vukote Vukovića od 28. oktobra 1992. godine, u kojoj navodi kako je ranjen Miladin Trifunović, komandant Vogošćanske (Crnovrške) brigade Vojske Republike Srpske, te da on preuzima komandovanje brigadom.

“Ovo je za nas kapitalni dokaz”, rekao je Lazarević.

Osim toga, on je izdvojio i jedan od materijalnih dokaza koji su sporni za Državno tužilaštvo, a radi se o dokumentu Armije BiH o napadu na brdo Žuč, za koji tužilac Nuspahić smatra da nije relevantan.

“Nama je to relevantan dokaz jer potvrđuje da je i Armija planirala napad na brdo Žuč”, kazao je Lazarević.

Miladin Trifunović je optužen, u svojstvu komandanta Vogošćanske (Crnovrške) brigade VRS-a, za učešće u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo s područja Vogošće i Ilijaša u periodu od jula do decembra 1992. godine.

Prema optužnici, on je davao saglasnost podređenima da civile zatvorene u “Planjinoj kući” vode na radove na prvim borbenim linijama iako je znao da to nije sigurno.

Suđenje se nastavlja 19. maja, kada bi na poziv Odbrane putem videolinka iz Višeg suda u Beogradu trebao svjedočiti Svetozar Stanić, član Kriznog štaba.

Selma Boračić Mršo