Suđenje

Ilija Elez: Svjedoci nisu čuli da se u vezu s ubistvima dovodi ime optuženog

12. Maja 2023.18:14
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u ljeto 1992. u Foči, pred Okružnim sudom u Trebinju svjedok Tužilaštva je kazao da nije čuo da neko u vezu s ubistvima dovodi osobu imena Ilija Elez.


Okružni sud u Trebinju. Foto: BIRN BiH

Svjedok Tužilaštva Vehbija Seferović rekao je da je od žena čuo da je civile ubio Neđo Golubović i neki momak, vojnik koji je bio s njim, ali kome on ne zna ime. On je pred Okružnim sudom u Trebinju kazao da nije čuo da neko u vezu s ovim ubistvima dovodi osoba imena Ilija Elez, ali je čuo da je to neki momak iz sela Borjanice.

Optužnica tereti Iliju Eleza da je s još jednim licem u junu 1992. godine u Miljevini, u opštini Foča, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske odveo i, pucanjem iz vatrenog oružja, života lišio četiri civila – Ahmeta i Ramu Ramovića, Hamdu Muhovića i Halila Hrbinića zvanog Muriz.

Prema Seferoviću, Neđo Golubović je ubijenom Rami Ramoviću tražio ličnu kartu i rekao mu da krene s njima. On je posvjedočio da su u automobil ušli Neđo Golubović, Ramo Ramović i “vojnik” koji je bio okrenut ka brdu i kome on nije vidio lice. Dodao je da Golubovića nije poznavao, a da je ubijeni Ramović bio sin njegove svastike.

Na pitanje tužiteljice Bojane Marković, kako je izgledao taj momak, svjedok je kazao da je imao vojničku jaknu, crnu kosu, bio mlad i nosio pušku.

Odgovarajući na pitanje ko je vozio automobil kojim su odvezli Ramovića, svjedok je rekao da mu se čini da je auto vozio taj vojnik.

Prema izjavi svjedoka, Ramović je imao povrede na ramenu, ali nije mogao precizirati da li su one nastale od puške ili noža.

Odbrana je podsjetila svjedoka da je u iskazu datom ranije Agenciji za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) rekao da mu je ova dešavanja prepričala supruga i da on tada nije bio u kući. Svjedok je, međutim, danas tvrdio da je bio tu.

“Ja sam vidio Neđa Golubovića, bio je kod moje barake”, rekao je Seferović i potvrdio da stoji iza današnje izjave.

Na pitanje predsjedavajućeg, sudije Duška Popića, da li je poznavao otpuženog Eleza, svjedok je rekao da nije.

Na današnjem suđenju pročitan je iskaz svjedokinje Ramize Subašić, koja nije mogla pristupiti suđenju zbog zdravstvenog stanja.

Ona je u ranijem iskazu rekla da je od komšija saznala da je ljude ubio Neđo Golubović i da se sjeća kako su bile priče da se on time i hvalio.

Kako je pročitano, ona je izjavila da joj nije poznata osoba Ilija Elez i da prvi put čuje za njega.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 20. juni.

Nikolija Bjelica-Škrivan