Suđenje

Tužilaštvo zbog javnog govora predložilo pritvor za Atifa Dudakovića

26. Aprila 2023.10:43
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je mjeru pritvora za Atifa Dudakovića, optuženog za ratne zločine, zbog sadržaja javnog govora koji je bivši general Armije BiH održao 15. aprila 2023. godine u Sarajevu.
Atif Dudaković s braniocem Asimom Crnalićem. Foto: BIRN BiH

Kako je Tužilaštvo navelo na ročištu održanom u srijedu, Dudaković je prekršio mjeru zabrane sastajanja i kontaktiranja drugih osoba, odnosno komunikacije s printanim i elektronskim medijima, kao i zabranu javnog obraćanja.

Dudaković se, kako se navodi, posredno obratio svjedocima Tužilaštva BiH tokom javnog događaja povodom Dana Armije BiH.

“Spomenuo je svjedoka Tužilaštva BiH imenom i prezimenom”, kazali su iz Tužilaštva, dodavši da se obratio pripadnicima Petog korpusa Armije BiH “koji svojim svjedočenjem inkriminišu Dudakovića”.

Tužilaštvo BiH tvrdi da je stoga obezvrijeđena svrha mjere zabrane koju je Sud Bosne i Hercegovine odredio Dudakoviću i predložilo mu je mjeru pritvora.

Dudaković je, kao bivši komandant Petog korpusa, optužen za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata. Pored njega, optuženi su i Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tužilaštvo je kao dokaz predočilo videozapis sa Dudakovićevog govora, koji je reproduciran na ročištu.

Dudakovićev advokat Asim Crnalić je nakon reprodukcije videa kazao kako Tužilaštvo BiH želi poniziti njegovog branjenika.

“Ne sporim ograničenje koje je Dudakoviću odredio Sud. (…) Ovdje se postavlja pitanje da li je Dudaković rekao nešto što je prijetnja svjedocima i da li je na bilo koji način govorio o činjeničnim navodima iz postupka. (…) Ovo je bio govor o ratu, o stratištima, o lekcijama, o Žepi, Foči, Prijedoru. To se može spominjati”, kazao je Crnalić.

Branilac je dodao da u govoru nema elemenata koji se podudaraju sa činjeničnim navodima Tužilaštva u prijedlogu mjere pritvora te da niti jedan sud u Evropi ne može u potpunosti zabraniti slobodu govora.

Sud Bosne i Hercegovine će odluku o prijedlogu Tužilaštva donijeti u zakonskom roku.

Irvin Pekmez