Suđenje

Sutra presuda Predragu Lažetiću za zločine u Gacku

24. Aprila 2023.11:30
Okružno javno tužilaštvo Trebinje zatražilo je u završnoj riječi da Predrag Lažetić bude najstrožije kažnjen za ratni zločin počinjen u Gacku, dok je Odbrana zatražila oslobađajuću presudu.
Okružni sud u Trebinju. Foto: BIRN BiH

Tužiteljka Bojana Marković podsjetila je da je optužnica protiv Predraga Lažetića podignuta i potvrđena u martu 2019. godine, te da ga tereti da je u junu 1992. u prostorijama “Samačkog hotela” Termoelektrane “Gacko” fizički zlostavljao lica bošnjačke nacionalnosti.

Marković je navela da je u toku postupka saslušano više svjedoka, čije je dijelove svjedočenja čitala u završnoj riječi. Ona je podsjetila na izjave svjedoka koji su kazali kako ih je optuženi Lažetić zlostavljao, te navodili kakve su povrede tom prilikom zadobili.

Tužilaštvo smatra da Lažetićeve radnje krše pravila međunarodnog prava te da je on postupao s umišljajem i sa sviješću šta čini.

Za pojedine svjedoke Odbrane tužiteljka je rekla da su nepouzdani, da se sa nekim optuženi i lično poznaje, a da su neki svjedoci davali različite iskaze o vojnom angažovanju.

Ona je istakla da je svjesna alibija Odbrane, a to je da krivicu prenese na Lažetićevog preminulog brata Branimira, te podsjetila na iskaz svjedoka koji je kazao da Branimira nikada nije vidio u podrumu “Samačkog hotela”.

Marković je istakla da je krivično djelo povezano sa oružanim sukobom te da je Lažetić nosio uniformu i bio naoružan.

“Odbrana nije osporavala da se događaj desio, već je osporavala učešće optuženog u njemu”, zaključila je tužiteljka Marković i zatražila od Sudskog vijeća da se optuženi najstrože kazni.

Odbrana je, s druge strane, zatražila oslobađajuću presudu, zbog nedostatka dokaza.

Branilac optuženog Branko Karadeglić optužnicu je ocijenio kao nesigurnu i rekao da mu nije jasno zašto se žurilo sa njenim podizanjem.

Odbrana, kako je naveo, primjećuje da je tokom istrage navođeno da je Lažetić bio pripadnik paravojne formacije “Bijeli orlovi”, a tek u optužnici je navedeno da je bio pripadnik jedinice Vojna pošta.

Po ocjeni Odbrane, sporno je i to što je Tužilaštvo podiglo optužnicu u kojoj je 11 oštećenih lica, a optuženi je saslušan u vezi sa samo četiri lica. Također je naveo da su svjedoci bili kontradiktorni.

Odbrana je zaključila da Tužilaštvo nije dokazalo da je optuženi nanio povrede oštećenima.

Optuženi Lažetić je rekao da mu je jedino žao što je pred sudom proveo pet godina bez ikakvog razloga.

Izricanje presude zakazano je za utorak, 25. aprila.

Nikolija Bjelica-Škrivan