Suđenje

Petrović: Oštećena dovedena u stan da vidi brata

13. Aprila 2023.13:57
Svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je zaštićena svjedokinja CR-3, za čije se silovanje sudi Stojanu Petroviću, jedne prilike u ratu dovedena u stan da vidi brata.
Brčko. Foto: BIRN BiH

Miroslav Klarić je rekao da poznaje oštećenu CR-3 te da se, iako je prošlo 30 godina, sjeća da ju je jednom prilikom u maju 1992. godine kratko vidio.

“Njen brat je zamolio našeg zajedničkog prijatelja da je dovede. (…) Došla je zbog toga što njen brat nije znao gdje je i imao je želju da je vidi“, kazao je Klarić, pojasnivši da je tada u stanu, osim njega i svjedokinjinog brata, s kojim je bio u drugarskim odnosima, bilo još i četiri-pet drugova.

Također je dodao da je svjedokinju, nakon što su ga zamolili, doveo zajednički prijatelj, izvjesni Goran Marković, te je negirao da Miloš Čajević ima veze s njenim dovođenjem. Na upit Sudskog vijeća da li je Marković nju sam doveo, svjedok je rekao da se ne sjeća.

Prema svjedokovim riječima, oštećena se tu zadržala “možda pola sata“.

“Ona je došla u stan samo da bi se vidjela sa bratom. Mislim da je bila u Brezovom Polju. Mislim da je tamo bio logor“, rekao je Klarić, svjedočeći putem videolinka iz Osnovnog suda u Brčko distriktu.

Na isti način je iskaz dao i Dragan Pantelić, nekadašnji pripadnik Interventnog voda policijske stanice u Brčkom, koji je pojasnio da je pristupio ovom vodu početkom, a napustio ga krajem maja 1992. godine.

Svjedok je nabrajao imena pripadnika voda, a potom mu je Tužilaštvo predočilo ranije izjave u kojima je navodio i prezimena, te je potvrdio da su, između ostalih, u vodu bili Miloš Čajević, Ranko Češić i optuženi Stojan Petrović.

Na upit Odbrane, da li je siguran da je optuženi bio pripadnik Intervetnog voda ili na lokacijama gdje su se pripadnici skupljali, svjedok je odgovorio da nije siguran je li bio na platnom spisku.

Pantelić je kazao da misli da je Petrovića prvi put i upoznao u maju, te da ga je sretao u gradu.

“Nismo se intenzivno družili. Sretnemo se i pozdravimo“, kazao je on, dodavši da se ne sjeća da li je optuženi bio uniformisan kada ga je viđao.

Petrović je optužen da je, u svojstvu pripadnika Interventnog voda, protivpravno zatvorio žensku osobu bošnjačke nacionalnosti i silovao je pod prijetnjom da će joj ubiti srodnike. U ovom predmetu je bio optužen i Češić, ali je on u međuvremenu preminuo.

Češić je pred Haškim tribunalom priznao krivicu za ubistva, ponižavajuće postupke i seksualno zlostavljanje u Brčkom. Osuđen je na 18 godina zatvora, a prijevremeno puštanje na slobodu mu je odobreno 2014. godine.

Suđenje će se nastaviti 18. maja.

Lamija Grebo