Suđenje

Drljača i ostali: Počelo suđenje za zločine u “Malom logoru“ u Banjoj Luci

31. Marta 2023.15:54
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Državnog tužilaštva i dijela Odbrane, počelo je suđenje petnaestorici optuženih za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene u periodu od 1992. do 1995. godine u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) Banja Luka, zvanom “Mali logor”.
Banja Luka. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Olivera Đurić pročitala je optužnicu u kojoj se navodi da je Rajko Drljača, kao upravnik “Malog logora“, od augusta 1992. do decembra 1995. nečovječno postupao prema zatvorenicima, civilima nesrpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su držani zatvorenim u nehumanim i surovim uslovima u pretrpanim ćelijama, bez sunčeve svjetlosti, kreveta i ćebadi. Zatvorenici su, kako stoji u optužnici, nuždu vršili u kante, dostavljana im je mala količina hrane i nisu imali adekvatnu medicinsku pomoć.

“Zatvorenika Vladimira Šumanovca, vojnog pilota HVO-a, kao i još neke zatvorenike, držao je duži vremenski period u samicama, gdje su držani u posebno nehumanim i surovim uslovima“, pročitala je tužiteljica Đurić.

Drljača se tereti i da je zatvorenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) u ćelijama VIZ-a omogućio nečovječno ponašanje prema zatvorenicima nesrpske nacionalnosti, koje su uz to fizički i psihički maltretirali.

Na teret mu se stavlja da je nekoliko zatvorenika, koji su dovdeni u VIZ, tukao, tjerajući ih da prizna ono što je tražio od njih, a kada to ne bi učinili, on bi zvao stražare i naredio da ih tuku. Pored toga, prema optužnici, Drljača je u više navrata dozvolio svojim podređenima, stražarima u VIZ-u, da premlaćuju zatvorenike bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, te nije uradio ništa kako bi to spriječio.

Milić Bučan, kao zamjenik upravnika, tereti se da je 13.juna 1993. otišao u policijsku stanicu u Šipragama u Kotor-Varoši, izveo Eniza Palića i doveo ga u VIZ.

“Tokom vožnje, optuženi je Palića, kojem su ruke bile vezane, pri svakom pomjeranju udarao šakama po zadnjem dijelu glave, tjerajući ga da gleda u pod“, navela je tužiteljica Đurić.

Ostalih 13 optuženih – Duško Drljača, Goran Jorgić, Goran Bojić, Svetislav Cvijetić, Uroš Grab, Aleksandar Janković, Igor Kljakić, Milenko Letić, Borislav Milaković, Draško Radusinović, Gojko Soldat, Mile Vučković i Goran Savić, koji su bili stražari u Vojno-istražnom zatvoru zvanom “Mali Logor“ – terete se za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tako se u optužnici navodi niz opisa kada su optuženi, u svojstvu stražara, premlaćivali zatvorenike.

“Zatvorenike su izvodili na hodnike, najčešće prilikom odlaska do mokrog čvora, te ih tjerali da se okrenu prema zidu, rukama podignutim iznad glave, a potom ih tukli – rukama, nogama i palicama“, navela je tužiteljica Đurić.

U uvodnoj riječi tužiteljica je navela da će sva krivična djela i radnje, opisane u optužnici, dokazivati saslušavanjem 48 svjedoka, čitanjem iskaza dva svjedoka koja su preminula, te saslušanjem vještaka vojne struke i predočavanjem 311 materijalnih dokaza.

“Posebnu težinu daje okolnost da su zatvorenici bili prepušteni na nemilost stražara, što ćemo dokazati iskazima svjedoka, ali i materijalnih dokaza“, rekla je tužiteljica u uvodnoj riječi.

Branilac optuženog Gorana Savića, Slobodan Perić, rekao je da se radi o još jednoj “isfabrikovanoj optužnici“, koja je zasnovana na lažnim iskazima svjedoka, te da u VIZ-u sigurno nisu bili civili, niti se može dokazati postojanje elemenata krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Zoran Jošić, koji brani Gorana Jorgića, naveo je da je njegov branjenik bio 16 godina pod istragom za isto krivično djelo, te da je Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci obustavilo istragu.

“I tada je svjedočila većina ovih svjedoka koje je predložilo Državno tužilaštvo“, rekao je Jošić.

Branilac Mileta Vučkovića, Veljko Pucar, rekao je da osporava činjenični osnov optužnice, jer se kao oštećeni navode lica koja su označena kao špijuni, te su pravosnažno osuđeni i nisu bili civili.

“Odlukom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske, oni su pomilovani i razmijenjeni“, rekao je Pucar, koji je zatražio od Suda BiH da ne dozvoli Državnom tužilaštvu da preispituje odluke vojnih sudova.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. april, kada će biti saslušani prvi svjedoci Optužbe.

*ovaj članak je ispravljen u dijelu gdje je greškom tužiteljici dodano: “te ćemo preispitati Odluke vojnih sudova”, što je u sudnici navodila Odbrana, a koji dio je uklonjen iz uvodnog izlaganja Tužilaštva.

Selma Boračić Mršo