Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Šamari i udarci Selimovića

13. Marta 2023.13:05
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da ga je optuženi Himzo Selimović udarao prilikom ispitivanja u Goraždu.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Ljubinko Arsić kazao je da je, kao pripadnik Ruđanske brigade, 21. januara 1993. zarobljen sa još desetak saboraca.

On je rekao da je bio ranjen u nogu i da je s još nekima prvo prebačen u bolnicu u Goraždu, a potom su zatvoreni u zgradu Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL).

Arsić je kazao da je hodao sa štakom i imao gips na nozi. Rekao je da ga je ispitivao Himzo Selimović, koji mu se predstavio.

“‘Hajde, šta čekaš?’ Uhvatio me za kosu i izvukao gore”, prisjetio se svjedok.

Naveo je da ga je Selimović šamarao i udarao kada nije znao odgovor na neko pitanje. Kazao je da ga je on ispitivao desetak puta, a da je jednom tu bio i Branko Arsić, koji je pao sa fotelje kad ga je Selimović udario nogom.

Prema njegovim saznanjima, Selimović je bio načelnik Vojne policije. Rekao je da je čuo da je on pretpostavljeni, a da je prije njega bio neko drugi.

Arsić je ispričao da su u susjednim prostorijama bili zatvorenici iz Foče i Čajniča, te da su čuli kad su ih tukli.

Selimović je tokom unakrsnog ispitivanja rekao da su “notorne neistine” tvrdnje svjedoka da ga je povukao za kosu, kao i da ga je više puta ispitivao. U spis je uložena jedna od ranijih izjava svjedoka u kojoj nije spominjao čupanje za kosu.

Arsić je potvrdio da je Selimović dolazio da ih obavještava o sastancima koje je imao u vezi sa razmjenom zarobljenika. Optuženi je pitao da li je tačno da je išao u Rudo i da su mu porodice rekle da su zarobljenici u pismima govorili sve najbolje o njemu. Svjedok se s tim složio.

Svjedok je potvrdio braniocu Slaviši Prodanoviću da je razmijenjen 6. oktobra 1994. i da je Selimović bio glavni za to. Kazao je da su imali karte, kao i knjige, koje im je, moguće, donio Selimović.

Selimović je optužen s Ćamilom Ramićem i Ramizom Mićivodom za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. na području Rogatice i Goražda.

Suđenje se nastavlja 20. marta.

Marija Taušan