Vijest

Predsjednici Federacije BiH upućene kritike da podržava ratnog zločinca

13. Marta 2023.15:41
Udruženja žrtava rata pozvala su visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da smijeni Lidiju Bradaru sa funkcije predsjednice Federacije BiH zbog njene navodne podrške osuđenom ratnom zločincu.
Lidija Bradara. Foto: N1

Tri udruženja žrtava rata pozvala su danas visokog predstavnika Christiana Schmidta da interveniše i smijeni Bradaru sa funkcije predsjednice FBiH zbog njenih veza s ratnim zločincem kojeg je nazvala “prijateljem“, objavila je N1.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje žrtava rata “92-95“ i Udruženje “16. april“ Ahmići pisali su Schmidtu da je Bradara, članica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), “pokazala namjeru i drskost da u dugom vremenskom kontinuitetu afirmira i glorificira Daria Kordića, ratnog zločinca”.

Oni su ovaj zahtjev uputili Schmidtu nakon što je Bradari u petak, tokom gostovanja na televiziji N1, upućeno pitanje o njenoj nedavnoj izjavi da “neće odustati od prijatelja“, misleći na Kordića.

Na pitanje voditelja, da li je podrškom Kordiću na neki način podržala i ratni zločin, Bradara je odgovorila da “osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin”.

Udruženja žrtava rata ističu su da je Bradarina podrška Kordiću dugogodišnja te da je njena posljednja izjava kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH 1995.

“Njezina posljednja izjava dolazi pred obilježavanje 30 godina od počinjenig zločina u Ahmićima, zbog čega je presuđen i Dario Kordić”, navode udruženja u svom saopćenju.

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) su 16. aprila 1993. godine ubili 116 civila, među kojima su bili i starci i djeca.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio je Kordića, koji je bio komandant HVO-a, za planiranje i podsticanje ubistava u selu Ahmići i susjednim naseljima, te za etničko čišćenje tog područja.

Pušten je 2014. godine, nakon što je odslužio dvije trećine svoje 25-godišnje kazne.

Ured visokog predstavnika odgovorio je na Bradarine tvrdnje objavom na Twitteru u kojoj se kaže da presude Haškog tribunala “ne nestaju nakon što je odslužena zatvorska kazna“.

“Ratni zločini se ne mogu poništiti. Činjenica da je neko izdržao kaznu ne znači da su ti zločini nestali, već da je pojedinac kažnjen za svoju krivičnu odgovornost”, navodi se u objavi.

Bradara je za predsjednicu Federacije izabrana 28. februara. Na saopćenje udruženja žrtava rata se još nije oglasila.

 

Azem Kurtić