Suđenje

Predrag Lažetić: Svjedok tvrdi da ga jedino optuženi nije tukao

10. Marta 2023.10:36
Pred Okružnim sudom u Trebinju, svjedok Tužilaštva Aziz Čustović je rekao da je Predraga Lažetića, optuženog za zločine počinjene u Gacku, samo jednom vidio u prostorijama “Samačkog hotela”, te da njega nije tukao, ali da jeste druge.
Okružni sud u Trebinju. Foto: BIRN BiH

Čustović, koji je svjedočio putem video-linka iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ispričao je kako je optuženi Lažetić došao u “Samački hotel” i kako je propitivao i udarao zarobljene koji su bili postrojeni uza zid. Prema tvrdnjama ovog svjedoka, Lažetić tada nije bio sam, već je bila još jedna grupa ljudi.

“Kada je došao do mene, rekao je: ‘Tebe neću.’ Jedini me on nije udarao”, kazao je svjedok i dodao da su zaštićeni svjedoci “A”, “B” i “C” najviše maltretirani.

Na pitanje tužiteljke Bojane Marković da li je optuženi Lažetić zlostavljao svjedoka “A”, Čustović je rekao da se ne može toga sjetiti te da je udarao “koga je htio”.

Tužiteljka je svjedoku predočila njegovu izjavu iz 2015. godine u kojoj je naveo da ga je tukao i Predrag Lažetić i da je čak na fotografiji označio mjesto pored šanka na kome je tada stajao. Svjedok je ostao pri današnjoj izjavi koju je dao pred sudom.

“Ja ne znam kako je do toga došlo, bio sam tučen. Sjećam se da je on meni rekao da mene neće”, posvjedočio je Čustović.

Svjedok je opisao da je Lažetić tada na sebi imao samo gornji maskirni dio i da je nosio mitraljez “M53”, da je imao “normalnu” kosu, ali da se brade ne sjeća.

Tužiteljka ga je pitala da li poznaje Latifa Halilovića i Miralema Volodera, na šta je svjedok rekao da ih poznaje i da su bili zatočeni u podrumu, te da su obojica ubijena. Čustović se nije mogao sjetiti da li je optuženi Lažetić nanio povrede Miralemu Voloderu.

Optužnica tereti Lažetića da je u junu 1992. u prostorijama “Samačkog hotela” Termoelektrane “Gacko” fizički zlostavljao lica bošnjačke nacionalnosti.

Na pitanje Odbrane da li je Lažetić udarao i Latifa Halilovića, svjedok je kazao da ne može da se sjeti, ali da vjerovatno jeste.

Branilac Branko Karadeglić mu je predočio njegovu izjavu iz 2015. godine u kojoj je ustvrdio da je Momčilo Gojković zvani Nećak tukao Halilovića, a da je njegovoj smrti “najviše kumovao” Boško Starović.

Svjedok je potvrdio da ostaje pri toj izjavi.

Karadeglić je upitao svjedoka da li zna kojoj je vojnoj jedinici pripadao optuženi Lažetić, na šta je ovaj rekao da misli da su to bili “Bijeli orlovi”, ali da ne može to da potvrdi.

Svjedok je kazao i da je poznavao obojicu Lažetićeve braće, i Zvonimira i Branimira, te njegovog oca i da je u njihovoj kući bio više puta. Rekao je da Predrag ne liči mnogo na brata Branimira i da je, po njegovoj ocjeni, više sličnosti imao sa Zvonimirom.

Ispitujući svjedoka, optuženi Lažetić je kazao da svjedok njega uopšte nije poznavao te mu zatražio da opiše jednu situaciju kada je bio u njihovoj kući, što svjedok nije mogao uraditi.

Lažetić je naveo da je iz pouzdanih izvora saznao da je i svjedok Čustović bio na sastanku u Mostaru na kome se odlučivalo o tome koga će da optuže za ratni zločin od njih trojice braće, te je pitao svjedoka da mu to potvrdi.

“To je izmišljotina”, rekao je Čustović u Okružnom sudu na ročištu održanom 9. marta.

Iznošenje dokaza i završnih riječi u ovom predmetu zakazano je za 21. april.

Nikolija Bjelica-Škrivan