Suđenje

Trišić: Tužilaštvo odustalo od osam tačaka optužnice

7. Februara 2023.16:11
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine okončalo je ulaganje materijalnih dokaza na suđenju Milanu Trišiću, optuženom za zločine počinjene u Bratuncu 1992. godine.
Milan Trišić. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je ulaganjem seta od 30-ak materijalnih dokaza okončalo dokazni postupak. Uloženi su izvještaji o sudsko-mediciskoj ekspertizi i identifikaciji, kao i izvodi iz matičnih knjiga umrlih za više osoba.

Dokumentacija je uložena za Fahrudina Džafića, Mehmedaliju Verlaševića, Mehu Avdića, Dževada Bajramovića, Idriza Suljića, Ramu Kadrića, Ćamila Karića i Sakiba Mehmedovića.

Odbrana je prigovorila na ulaganje DNK-a izvještaja i zapisnika o utvrđivanju identieta, jer smatra da oni ne mogu biti uvršteni u dokaze bez saslušanja lica koja su ih sačinila.

Trišić je optužen po 22 tačke optužnice da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane, učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Odbrani je ostavljen rok da se izjasni o izmijenjenoj optužnici koju je Tužilaštvo ranije dostavilo. Tužilac Mersudin Pružan je rekao da je odustao od osam tačaka optužnice.

Nastavak suđenja je 7. marta, kada će svjedočiti prvi svjedok Odbrane.

Marija Taušan