Suđenje

Sud u Beogradu za zločin u Štrpcima izrekao ukupno 35 godina zatvora

7. Februara 2023.16:22
Viši sud u Beogradu osudio je četvero bivših vojnika srpskih snaga za sudjelovanje u otmici 20 putnika iz voza na stanici u Štrpcima tokom rata u Bosni i Heregovini u februaru 1993. godine.
Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN

Četvoro vojnika iz ratnog perioda osuđeno je na ukupno 35 godina zatvora pred Višim sudom u Beogradu u utorak zbog učešća u otmici 20 nesrpskih putnika iz voza na stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini 1993. godine. Svi zarobljeni putnici su naknadno ubijeni.

Sud je osudio Gojka Lukića, Duška Vasiljevića i Jovana Lipovca na po deset godina zatvora, te Draganu Đekić na pet godina.

Zarobljenici, uglavnom Bošnjaci, oteti su iz voza u Štrpcima i odvedeni u školu u Prelovu, gdje su fizički napadnuti.

Potom su odvedeni u spaljenu kuću u selu Musići, gdje su i pogubljeni.

Četvoro optuženih osuđeno je za učešće u prebijanju zarobljenika u Prelovu i njihovo odvođenje u kuću u Musićima.

U optužnici se navodi da su Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Dragana Đekić bili pripadnici paravojne jedinice “Osvetnici” pod vodstvom Milana Lukića, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora pred Tribunalom u Hagu tokom 2012. godine za ratne zločine u Višegradu, ali ne i za ubistva u Štrpcima.

Lipovac, koji je takođe optužen u ovom predmetu, bio je vojnik Vojske Republike Srpske (VRS) u vrijeme počinjenja zločina.

Sutkinja Snežana Nikolić Garotić kazala je da je njihova krivica utvrđena putem iskaza svjedoka, iako je Odbrana pokušavala osporiti njihove tvrdnje.

“Tokom postupka, optuženi i Odbrana pokušali su diskreditovati neke svjedoke, od kojih je jedan bio dva puta podvrgnut medicinskom vještačenju”, rekla je ona.

Garotić je aludirala na Mitrašina Glišića, ključnog svjedoka tužilaštva, čije je svjedočenje inkriminiralo optužene.

Suđenje je odgađano zbog navoda o Glišićevom psihičkom zdravlju i njegovoj sposobnosti svjedočenja, sve dok medicinski vještaci nisu odobrili njegovo pojavljivanje pred Sudom.

Glišić, bivši pomoćni kuhar u školi u Prelovu, gdje su zarobljeni putnici bili zatvoreni prije ubistava, svjedočio je da je znao sve optužene i da ih je vidio kako učestvuju u prebijanju žrtava.

Tokom suđenja mnogi svjedoci Odbrane takođe su pokušali prikazati ratnog zločinca Milana Lukića, vođu “Osvetnika”, kao jedinog odgovornog za zločin u Štrpcima. Lukića je Tužilaštvo BiH optužilo za zločin u Štrpcima tokom 2019. godine.

Sutkinja je navela da je, prilikom donošenja odluke o kaznama, Sud imao u vidu da optuženi nisu počinili druge zločine prije ili nakon zločina u Štrpcima, da su u slaboj finansijskoj situaciji, te da je Lipovac lošeg zdravlja, a da je Đekićeva bila maloljetna u vrijeme počinjenja zločina.

Brat Duška Vasiljevića, Ljubiša, prvobitno je bio optužen skupa sa ostalima, ali je preminuo u julu 2021.

Na presudu postoji mogućnost žalbe.

Marina Kljajić, koja predstavlja porodice žrtava, kazala je da je iznenađena i razočarana niskim kaznama.

“Očekivali smo osuđujuću presudu, ali ovako nizak nivo kazni je sraman za državu Srbiju i za sudstvo,” navodi Kljajićeva.

Ona naglašava da su osobe osuđene za isti zločin u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori dobile mnogo strožije kazne.

Još desetorica vojnika iz ratnog perioda iz reda srpskih snaga već je osuđeno u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori za sudjelovanje u zločinu u Štrpcima.

Državni sud BiH osudio je bivšeg komandanta Interventne čete Višegradske brigade VTS-a Bobana Inđića na 15 godina zatvora u januaru ove godine.

U oktobru 2022. Sud BiH je takođe proglasio sedam bivših pripadnika Druge podrinjske brigade VRS-a krivim za učešće u otmicama i ubistvima. Sudija u tom sudskom procesu je kazao da je Milan Lukić učestvovao u egzekuciji 18 zarobljenih civila.

Paravojni dobrovoljac iz Srbije Mićo Jovičić osuđen je na pet godina zatvora od strane Suda BiH nakon postizanja sporazuma o priznanju krivice 2016. godine.

Još jedan paravojni dobrovoljac, Nebojša Ranisavljević, osuđen je na 15 godina zatvora za zločin u Štrpcima od strane suda u Crnoj Gori.

Milica Stojanović