Suđenje

U narednih 30 dana presuda Dragičeviću po Dodikovoj tužbi za klevetu

6. Februara 2023.15:16
U Osnovnom sudu u Banjaluci je iznošenjem završnih riječi okončan postupak po tužbi za klevetu koju je protiv Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića, podnio Milorad Dodik, a ovo ročište, za razliku od ranijih, nije bilo otvoreno za javnost.
Milan Ćulibrk i Davor Dragičević ispred Osnovnog suda u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Milorad Dodik je tužio Davora Dragičevića zbog njegovog intervjua datog beogradskom nedjeljniku NIN 2019. godine, a tužen je i glavni i odgovorni urednik tog medija Milan Ćulibrk, koji se danas pojavio na banjalučkom Osnovnom sudu, gdje je iznio završnu riječ.

Prije početka suđenja, novinarima je rekao da bi i danas objavio intervju sa Davorom Dragičevićem jer smatra da se u “ovom do kraja ne razjašnjenom slučaju mora saznati puna istina”.

“Bilo je u javnom interesu da se čuje i ta druga strana priče. Naravno, mi smo željeli da čujemo i šta vlast misli o tome i tražili smo intervju sa gospodinom Dodikom nakon intervjua sa ocem ubijenog mladića, ali nisu htjeli. Mislim da smo uradili pravu stvar, i danas bih to ponovo uradio”, kazao je urednik beogradskog nedjeljnika NIN Milan Ćulibrk

Davor Dragičević je rekao da do suđenja nije ni trebalo da dođe i da se radi samo o zamajavanju javnosti, dok odgovor na pitanje ko je ubio njegovog sina niko ne daje.

“Jedino pitanje je ko je ubio Davida i, naravno, od ovih zločinačkih institucija još uvijek nismo dobili taj odgovor. Presuda kakva će biti, to će odlučiti sud, a naravno, kao i do sada, ja očekujem oslobađajuću presudu”, kazao je Davor Dragičević.

Iako su novinari mogli prisustvovati ranijim ročištima u ovom predmetu, posljednje, na kojem su iznošene završne riječi, bilo je zatvoreno za javnost.

U obrazloženju za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Osnovnog suda u Banjaluci su rekli da su imali dovoljno prostora samo za stranke u postupku.

“Navedeno suđenje, prema rasporedu suđenja, zakazano je i održaće se u kancelariji postupajućeg sudije, a ne u sudnici, te iz navedenog razloga, a zbog ograničenog prostora, nema uslova za prisustvo drugih zainteresovanih lica na navedenom ročištu”, odgovorili su BIRN-u iz banjalučkog Osnovnog suda.

Sudija Dejan Trivić je donošenje presude u ovom predmetu najavio u roku od 30 dana.

Vladimir Kovačević