Suđenje

Đurić Mane i ostali: Nakon duže pauze, suđenje za zločine u Vlasenici polovinom februara

1. Februara 2023.12:25
Suđenje za zločine počinjene u Vlasenici, poslije duže pauze, zakazano je za 15. februar nakon što je tim vještaka zaključio da prvooptuženi Mane Đurić može učestvovati u postupku.

Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Četvoročlani tim vještaka je na osnovu medicinske dokumentacije utvrdio da Đurić može dolaziti jednom sedmično na suđenje. Ljekari različitih specijalnosti – Salko Pašović, Ilhana Šetić-Avdagić, Amir Selimagić i Maja Banjin – sačinili su nalaz u avgustu 2022. godine.

Banjin je na početku statusne konferencije kazala da bi, s obzirom da su nalaz sačinili na osnovu dokumentacije iz juna prošle godine, trebalo ponovo procijeniti zdravstveno stanje optuženog. Branilac Miloš Perić dostavio je najnovije medicinske nalaze, a nakon pauze vještaci su ocijenili da nema pogoršanja stanja i da ostaju kod svog nalaza.

“Nema elemenata za izmjenu nalaza”, rekla je Banjin.

Vještaci su objasnili zdravstveno stanje Đurića, navodeći da zahvati koji mu predstoje ne sprečavaju njegove aktivnosti.

Predsjedavajuća Vijeća Enida Hadžiomerović kazala je da će 15. februara početi suđenje.

Đurić je optužen s Radenkom Stanićem, Miroslavom Kraljevićem i Goranom Garićem za progon bošnjačkih civila u Vlasenici protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić je bio komandir, Kraljević komandir specijalnog voda, a Garić policajac.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u februaru 2018. a postupak protiv Đurića je bio razdvojen u septembru naredne godine zbog bolesti, da bi u martu 2021. ponovo bio spojen nakon što su ljekari zaključili da se oporavio.

U aprilu 2022. urađen je novi nalaz vještaka, po kojem Đurić nije mogao učestvovati u postupku zbog bolesti, i na kraju je tim vještaka u avgustu i na današnjem ročištu ocijenio da optuženi može dolaziti na suđenja.

U ovom predmetu u međuvremenu je došlo i do promjene člana Vijeća.

Marija Taušan