Vijest

Obustavljena istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za terorizam

23. Januara 2023.11:14
Istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za krivično djelo terorizma, obustavljena je u oktobru prošle godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog tužilaštva.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

“U navedenom predmetu donesena je naredba o obustavi istrage 3. oktobra 2022. godine, jer je utvrđeno da nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni učinio krivično djelo, zbog čega je odlučeno da se istraga obustavi”, navode iz Tužilaštva BiH.

Čardaklija je nakon dojave američkog FBI-a osumnjičen za krvično djelo prijetnje terorističkim činom po ugledu na pucnjave u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Kako je rečeno na ročištu za određivanje pritvora prošle godine, Čardaklija je ostavio komentar na društvenim mrežama – gdje su se spominjala nedavna dešavanja u vezi s pucnjavama i ubistvima u školama na području SAD-a – izjavivši da će on isto učiniti i na području Sarajeva.

Postupajući tužilac tada je naveo kako kod osumnjičenog prilikom pretresa nije pronađeno oružje i oruđe kojim se može izvršiti ovo krivično djelo.

Čardaklija je prilikom obraćanja Sudu BiH kazao kako jeste napisao komentar, ali da to nije mislio, te da nije spominjao ni Sarajevo niti BiH.

Nermina Kuloglija-Zolj