Vijest

Bez osiguranja tranzicijskih procesa stvara se prostor za nasilje: Ní Aoláin

20. Januara 2023.17:07
Potreba da se vlasti pozabave načinima na koji revizionizam i polarizacija mogu dovesti do nasilja, te da se osigura povratak bh. državljana iz Sirije i Iraka, bile su ključne preporuke specijalne izvjestiteljice UN-a za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma.
Fionnuala Ní Aoláin. Foto: BIRN BiH

Na konferenciji za medije, organiziranoj povodom sedmodnevne posjete Bosni i Hercegovini, Fionnuala Ní Aoláin, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda (UN) za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma, navodi kako je jako bitno provesti tranzicijski proces, s obzirom na to da se u slučaju prekidanja ovog procesa stvaraju uvjeti za proizvodnju nasilja u društvu.

Ona je navela kako je ovo jedna od stvari na koju je posebno obratila pažnju u odnosu na izvještaj o BiH, koji će biti objavljen iduće godine.

“Duboko sam zabrinuta načinima na koje revizionizam, poricanje, polarizacija i institucionalni ćorsokak koji vidimo uzimaju maha i stvaraju puteve za porast nasilnog ekstremizma”, navela je.

Specijalna izvjestiteljica je navela kako BiH nije imala teroristički napad od 2016. godine, te da ima vrlo nisku ocjenu prijetnje od terorizma na globalnom nivou, navodeći kako to znači da su poduzete praktične mjere da bi se osigurala sigurnost na načine koji ne dopuštaju pojavu terorizma.

Pohvalila je i usvajanje Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma, navodeći da postoje određeni nedostaci, prvenstveno naglašavajući neuspjeh u rješavanju naslijeđa i odgovornosti iz prošlosti.

BiH je dvije godine nakon isteka prethodne strategije usvojila državnu Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma, pisala je ranije Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Ní Aoláin je kazala da je tokom posjete obišla i zatvore, navodeći kako bi se svi zatvorenici, bez obzira za koje krivično djelo su osuđeni, trebali tretirati kao osobe koje imaju mogućnost rehabilitacije.

“Najznačajnija stvar koja nedostaje je probacijska služba [uvjetna sloboda] za BiH”, kazala je Ní Aoláin, pojašnjavajući kako bi taj sistem trebao djelovati tokom perioda izlaska iz zatvora.

Osvrćući se na repatrijaciju osoba koje su putovale u zone sukoba u inostranstvu, kazala je da odaje priznanje pozitivnom radu institucijama.

“BiH radi dobar posao na poslovima koji se tiču reintegracije žena i djece koji su se vratili”, rekla je Ní Aoláin navodeći kako se u centrima za socijalni rad, koji su korišteni kao osnova za integraciju žena, radi promišljeno i usmjereno u najboljem interesu djeteta.

“Pozivam Vladu da brzo osigura povratak svojih državljana i da oni koji trebaju biti optuženi za krivična djela budu optuženi”, kazala je.

Svaki dan proveden za djecu u logorima Al-Hol i Al-Roj je nepodnošljiv, a čekanje za povratak djece koja nisu birala da odu u Siriju i da se tamo rode će biti sve teže za njih.

Konfliktna društva su izuzetno krhka i postkofliktna društva koja nisu obavila posao tranzicije i odgovornosti su ona koja su u ozbiljnom riziku od povećanja nasilja, a posebno od pojave nasilnog ekstremizma.

“Obaveza svih nas je (…) zaštititi postignute dobitke i odlučno se pozabaviti vrstama retorike i korozivnog ponašanja koje potkopava tranziciju, krhki mir. Ako ne obavimo naporan posao osiguravanja tranzicije, stvaramo uvjete koji mogu proizvesti više nasilja”, zaključila je.

Nermina Kuloglija-Zolj