Suđenje

Slavica Injac oslobođena optužbi u predmetu “Bobar banke”

17. Januara 2023.15:35
Bivša direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Slavica Injac, oslobođena je prvostepenom presudom Okružnog suda u Banjaluci da je kao direktorica znala da “Bobar banka“ posluje sa velikim kreditnim rizikom i da tim povodom nije ništa učinila.
Slavica Injac na izricanju presude. Foto: BIRN BiH

Sudsko vijeće oslobodilo je optužbi za nesavjestan rad u službi Slavicu Injac jer, prema presudi, Republičko tužilaštvo nije uspjelo dokazati njenu krivicu u slučaju propasti bijeljinske “Bobar banke“.

“Utvrdili smo da nema dovoljno dokaza da je optužena počinila krivično djelo koje joj je stavljeno na teret i zato je oslobođena“, rekao je Branimir Jukić, predsjednik Vijeća.

Optužnicu u predmetu “Bobar banka” Tužilaštvo BiH je u martu 2017. godine podiglo protiv 16 lica. Njima je stavljeno na teret da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona konvertibilnih maraka, što je na kraju dovelo do propasti “Bobar banke”. Suđenje Injac za organizovani kriminal je u oktobru 2018. godine iz Suda Bosne i Hercegovine prebačeno u Okružni sud u Banjaluci. Ona se teretila za zloupotrebu službenog položaja odnosno da je, kao direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske, znala da ta banka posluje sa velikim kreditnim rizikom, ali da tim povodom nije ništa učinila, što je na kraju dovelo do propasti te banke i ogromne štete.

Injac je optužena da je od jula 2009. godine imala saznanja da je “Bobar banka” u velikoj mjeri izložena kreditnom riziku prema grupi povezanih lica jer je imala uvid u zapisnik o kontroli poslovanja ove banke, kao i da nije ništa preduzela, iako je bila dužna da reaguje kao direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Odbrana Injac je tokom glavnog ročišta insistirala na tome da Agencija, na čijem čelu je ona bila, nije mogla učiniti ništa više od onoga što je činila i u odnosu na ono što su joj zakoni dozvoljavali.

Troškovi suđenja Slavici Injac u Banjaluci padaju na teret budžeta Republike Srpske.

Ovo je prvostepena presuda na koju postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Vladimir Kovačević