Suđenje

Džombićeva Odbrana traži saslušanje optuženog

16. Januara 2023.10:40
Odbrana bivšeg premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića, kojem se sudi za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja”, najavila je da će u toku dokaznog postupka pozvati i njega da svjedoči.
Aleksandar Džombić ispred banjalučkog Okružnog suda. Foto: BIRN BiH

“Optuženi će svjedočiti nakon što bude završeno finansijsko vještačenje, a koje će, prema informacijama kojima ja raspolažem, biti završeno najkasnije do 10. ili 11. februara”, rekao je Džombićev branilac, advokat Zoran Bubić.

On je dodao da je Odbrana odustala od saslušanja svjedoka Obrada Belenzade, bivšeg predsjednika Konfederacije sindikata RS-a, koji već duže vrijeme ima zdravstvene probleme.

“Nije izvjesno kada će on ozdraviti, pa odustajemo od njega, a imajući u vidu da smo već saslušali jednog svjedoka iz sindikata, smatramo da smo dobili dovoljno dokaza u tom segmentu”, kazao je Bubić pred Vijećem Okružnog suda u Banjaluci.

Na današnjem ročištu, Bubić je predočio i Ugovor o obavljanju finansijsko-računovodstvenih poslova između preduzeća “Energolinija” i “Alumina”, a kako je rekao, to je dokaz koji predstavlja da je riječ o jednoj cjelini.

Dodao je da je pomenuti ugovor sačinjen 9. aprila 2013. te da je produžavan svake godine dok “Energolinija” nije otišla u stečaj.

Govoreći i o pomenutom finansijskom vještačenju, Bubić je napomenuo da će insistirati da svaki korišteni dokument bude priložen uz izvještaj vještaka, te da će i te dokumente uvrstiti u dokazni materijal.

Bivši premijer RS-a Aleksandar Džombić optužen je za zloupotrebu položaja prilikom dodjeljivanja kredita “Investiciono-razvojne banke” od 19,4 miliona konvertibilnih maraka preduzeću “Energolinija” iz Zvornika.

Suđenje Džombiću biće nastavljeno 14. februara saslušavanjem vještaka ekonomske struke.

Đorđe Vujatović