Suđenje

Pritisci tokom konkursne procedure za prijem u Graničnu policiju BiH

12. Januara 2023.16:24
Na suđenju Rejhanu Rakoviću i drugima, koji se pred Državnim sudom terete za korupciju pri zapošljavanju u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine te nezakonito zahtijevanje i primanje novca od kandidata, svjedok Zoran Galić je ispričao da je postojao veliki pritisak da se konkurs poništi.


Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić je ispričao kako je 2020. godine, zajedno s pomoćnikom i zamjenikom, formirao Komisiju za prijem kadeta, u kojoj su za predsjednika izabrali Rejhana Rakovića, članove Ivicu Sablju i Đorđa Kusmuka, te Mirsadu Alić za sekretara, kao i dva člana iz Ministarstva sigurnosti BiH.

“Sastavljena je komisija od najboljih policijskih službenika koji su se dokazali u svom poslu i borbi protiv kriminala. Kada je komisija imenovana, ostali posao je na njima. Oni raspisuju javni poziv i ostalo rade”, rekao je Galić.

Galić je u nastavku svjedočenja pojasnio da su osnovni zadaci komisije provođenje pismenog i fizičkog testiranja prijavljenih kandidata, u kojem zbog obima posla učestvuje potkomisija koju imenuje direktor na prijedlog predsjednika komisije, te da se na kraju rade sigurnosne i provjere zdravstvenog stanja kandidata koji prođu. Kao direktor Granične policije, Galić je rekao da bi nekoliko sati prije samo ovjerio test s pitanjima za konkursnu proceduru koje predloži komisija.

Na pitanje tužiteljice Bojane Jolović, on je rekao kako konkretnih pritužbi na rad komisije nije bilo, ali da je zajedno sa svojim zamjenicima Fahrudinom Halačem i Draganom Kulićem organizovao sastanak s Rakovićem, koji mu je rekao da ima pritiske, kako bi dali podršku komisiji.

“Počela su pisanja po medijima da će konkurs biti namješten. Ja sam organizovao sastanak da razbijem sve pritiske i rekao sam da želim da proces ide u proceduru potpune zakonitosti”, rekao je Galić, dodavši kako je Raković imao eksterne pritiske.

Galić je za Rakovića rekao kako je najbolji policijski službenik u BiH, koji je za tri mjeseca trebao dobiti čin generala.

Nakon što je Raković uhapšen, Galić kaže kako je imao pritiske sa svih strana da konkurs bude poništen, jer su mediji pisali da optuženi njemu nosi novac. Galić kaže kako bi poništenjem konkursa prekršio zakon, te da je “sudbina konkursa u rukama Policijskog odbora”, koji razmatra pristigle žalbe.

Rejhan Raković, Ensar Salčinović i Kenit Čakić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te primanja dara i drugih oblika koristi. Čakić se tereti i za davanje dara i drugih oblika koristi. Prema optužnici, Raković se u vremenskom periodu od novembra 2020. do 24. septembra 2021. u svojstvu službenog lica, kao policijski službenik Granične policije, udružio u grupu policajca iz iste institucije Salčinovića, te Čakića, s kojim je u prijateljskim odnosima. Oni su optuženi da su zahtijevali i primali novac od kandidata koji su aplicirali za posao u Graničnoj policiji.

Đorđe Kusmuk, komandir Jedinice za nadzor Granične policije BiH i član Komisije za prijem kadeta, rekao je kako je 2020. godine raspisan javni poziv za prijem 125 policajaca i 20 mlađih inspektora. Na konkurs se prijavilo 2.500 kandidata, a 1.950 njih ispunjavalo je uslove iz prijave.

Članovi komisije su, objasnio je Kusmuk, sastavili posebne testove od 30 pitanja za policajce i mlađe inspektore, te pitanja za esej. Ti testovi su se printali, pakovali u koverte i stavljali u velike kutije, ovjerene sigurnosnom trakom, u maloj sali na četvrtom spratu zgrade Granične policije, gdje je radila komisija, a ključ je bio kod sekretara komisije.

Nakon što je pismeno testiranje završeno, testovi su stavljani u kutije i vraćani u malu salu, od koje je ključ imala sekretarka komisije, objasnio je Kusmuk. Pregled i ocjenjivanje su vršili svi članovi komisije. Svaki kandidat je imao posebnu šifru, pod kojom je u tabelu upisivan broj bodova. Testove fizičke spreme provodila je potkomisija u Mostaru, koja je zbirne rezultate upisavala u obrazac, objasnio je Kusmuk.

Tužiteljica Jolović je pitala Kusmuka kako je moguće da pod šifrom jednog kandidata postoje dva zbirna obrasca, on je odgovorio kako se može desiti da je zbog obima posla jedan obrazac pregledan dva puta i ocijenjen, a da nije prvi put potpisan.

Svjedokinja Mirsada Alić, uposlenica Uprave administracije u Graničnoj policiji i sekretar komisije, ispričala je kako je unosila bodove u Excel tabele kandidata po okončanju intervjua, koji je bio završni dio konkursa. Alić je rekla kako bi ukucavala šifru kandidata, te unosila bodove sa zbirnog obrasca.

Na pitanje tužiteljice Jolović da li joj je poznato ime kandidata Kenana Rizvića, Alić je rekla da jeste, jer je njegova majka nekoliko puta zvala na telefon u kancelariju tražeći informacije o konkursu, o čemu je obavijestila članove komisije. Jolović je potom pitala svjedokinju na koji način je unijela bodove s dva različita zbirna obrasca za Rizvića u tabelu, na šta je ona odgovorila da je unijela bodove samo s jednog.

Suđenje će biti nastavljeno 26. januara, kada će svjedoke Kusmuka i Alić ispitati Odbrane optuženih.

Jasmin Begić