Vijest

Udruženja žrtava potpisnici krivične prijave protiv Dodika i ostalih

9. Januara 2023.16:33
Nekoliko udruženja predalo je Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i političara te nepoznatih osoba zbog veličanja ratnih zločinaca, javnog propagiranja, poziva i organizovanja obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.


Dodik, Cvijanović i Višković. Foto: BIRN BiH

Zbog veličanja ratnih zločinaca, poziva, organizovanja i propagiranja neustavnog Dana Republike Srpske – 9. januara, nekoliko boračkih i udruženja civilnih žrtava rata predalo je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Draška Stanivukovića, Ljubiše Ćosića, Siniše Karana i NN lica.

U krivičnoj prijavi, u koju su novinari Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imali uvid, navodi se kako je Ustavni sud BiH osporio odredbu Ustava RS-a prema kojoj je, “9. januar utvrđen kao Dan Republike”, zaključivši da ona nije u skladu sa Ustavom, Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Prema odluci Ustavnog suda, “organi Republike Srpske bili su dužni u cijelosti poštovati Odluke Ustavnog suda i izmijeniti Ustav entiteta u dijelu kojim se određuje Dan Republike Srpske”.

“Umjesto da postupe po odluci Ustavnog suda, Republika Srpska skupa sa organima lokalne zajednice u kontinuitetu svake godine javno obilježava ovaj neustavni dan”, navodi se u obrazloženju prijave, kao i da su tim danom započeli progoni, masovna raseljavanja i ubijanja građana nesrpskog življa, rušenje svih vrsta objekata, posebno vjerskih, te su počinjeni brojni zločini i genocid.

Predsjednica Udruženja “Žena žrva rata” Bakira Hasečić, koja je među potpisnicima prijave, ističe kako su kopiju predali Uredu visokog predstavnika (OHR), iz kojeg su im, dodaje, rekli da Christian Schmidt danas nije tu.

“Visoki predstavnik ne treba da piše pisma da je 9. januar neustavan, on treba da koristi Bonske ovlasti. Da ima pravde danas, EUFOR bi morao rastjerati ono okupljanje. (…) Tako da bilo koji datum predstavlja slavljenje genocida, veličanje osuđenih ratnih zločinaca, predstavlja kršenje Krivičnog zakona BiH”, kaže Hasečić i dodaje kako “sutra obilježavanje ovog dana može biti organizovano usred Sarajeva i u cijeloj BiH, jer nema nikakvih sankcija”.

Samo obilježavanje 9. januara koje se organizuje uprkos presudama Ustavnog suda – što, prema domaćim zakonima, predstavlja krivično djelo – nikada nije bilo kažnjeno, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Jasmin Begić