Suđenje

Dudaković i ostali: Kretanje komandnog mjesta od Petrovca do Sanskog Mosta

9. Januara 2023.17:20
Na suđenju za zločine na području više krajiških opština, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o kretanju isturenog komandnog mjesta Petog korpusa za vrijeme operacije “Sana” 1995. godine i dešavanjima u Petrovcu, Ključu i Sanskom Mostu.

Atif Dudaković. Foto: BIRN BiH

Hilmija Suljić, koji je u to vrijeme bio načelnik za planiranje i praćenje borbenih dejstava, kazao je da je realizacija operacije počela 13. septembra 1995. Naveo je da je bio postavljen za komandanta isturenog komandnog mjesta (IKM) i da su bili u pokretu.

“U Petrovac ulazimo u noćnim satima… Komandant je prije mene ušao u Petrovac”, kazao je Suljić.

On je naveo da je komandanta Petog korpusa Atifa Dudakovića vidio u motelu. Ujutro, kako je ispričao, otišao je do Policijske stanice, kod koje je pronađeno dosta naoružanja, a posjetio je i crkvu i neke kuće.

Svjedok je kazao da je počelo granatiranje iz pravca Oštrelja, gdje su bili pripadnici Hrvatske vojske, te da su se premjestili u “Milošev konak“, gdje je organizovan ručak.

“Komandant je uspostavio vezu sa Hrvatskom vojskom i taj ručak je bio zajednički”, rekao je Suljić.

On je rekao da u Petrovcu nije vidio zarobljenike, ali da je u motelu bio jedan čovjek u civilu za kojeg ne može zaključiti da li je bio zarobljen, kao ni da li je razgovarao sa Dudakovićem. Dodao je da kod njega nije primijetio znakove straha.

Svjedok je kazao da je sa Dudakovićem komunicirao direktno, kada je bio na IKM-u, ili sistemima veze.

Ispričao je da su nastavili do Ključa, gdje su vođene borbe, i gdje je na poziv Dudakovića u zgradi Opštine održano referisanje. Dodao je da je IKM bio na lokaciji Lanište, gdje je tada otkrivena masovna grobnica sa žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz 1992.

Suljić je naveo da su 10. oktobra ušli u Sanski Most gdje, kako je napomenuo, zaživljava rad civilnih organa vlasti.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, s Dudakovićem su optuženi bivši pripadnici Petog korpusa Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Na pitanja Dudakovićeve Odbrane, Suljić je rekao da je do planiranja operacije “Sana” došlo na osnovu direktive Generalštaba Armije BiH i da je njen glavni cilj bio omogućiti povratak prognanog stanovništva, kao i poboljšati taktički položaj snaga Armije.

Svjedok je braniocu Asimu Crnaliću potvrdio da je civilna policija u Petrovcu radila svoj posao i da je Dudaković uvijek pozivao policiju da preuzme održavanje reda i mira, te čuva imovinu.

Na pitanja Šabićeve braniteljice Sabine Hota Ćatović, Suljić je potvrdio da su Peti korpus i Bihaćka regija bili u okruženju Vojske Republike Srpske i da je usljed granatiranja na tom području bio veliki broj civilnih žrtava.

Svjedok je rekao da naredbe Petog korpusa nikada nisu bile usmjerene protiv civilnog stanovništva, te da za vrijeme operacije nije dobio izvještaj o počinjenim zločinima ili o zarobljenicima. Kazao je da ima saznanja da su prije dolaska Petog korpusa na području krajiških opština uvježbavana izvlačenja civila.

On je Odbranama precizirao da kod motela u Petrovcu nije bilo zarobljenika, kao ni mehanizacije. Kazao je da Fatmira Muratovića, koji je bio komandant Drugog bataljona 506. brigade, nije vidio kod motela.

Suljić je rekao da na tom području nije vidio zapaljene kuće, a da su tri crkve bile čitave, za razliku od džamija. Kazao je da Ibrahim Nadarević, koji je tada bio komandant 517. brigade, nije bio uključen u izradu borbenih dokumenta za operaciju “Sana”.

Na ročištu je paralelno trebalo biti nastavljeno i suđenje Ali Hodžiću, protiv kojeg je postupak ranije razdvojen, ali je Sud obaviješten da je optuženi primljen u bolnicu.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. januar.

Marija Taušan