Vijest

Podignuta optužnica za korupciju protiv direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH

4. Januara 2023.10:39
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dragana Šojića, direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, kojom se tereti da je počinio koruptivna djela zloupotrebe položaja i ovlasti, čime je oštetio budžet za najmanje 42.000 maraka.


Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo BiH je optužilo Šojića da je u periodu od 2018. do 2022. godine, u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, zloupotrijebio službeni položaj kako bi sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist, čime je nanio štetu budžetskim sredstvima i resursima institucije kojom je rukovodio.

U optužnici se navodi da je Šojić zloupotrebljavao službena vozila institucije, kojima je više puta privatno putovao van BiH, tačnije na područje Srbije i Crne Gore, bez službenih naloga i potrebne procedure za korištenje službenih vozila u institucijama BiH, zatim da je sačinjavao putne naloge u koje je unosio neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu, kada nije boravio na poslu, kako bi ostvario pravo na platu i naknade iz radnog odnosa.

“Optuženi se tereti da je, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, iskoristio i prekoračio službene ovlasti te je nezakonitim postupanjem, na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila, pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877 KM, te u istom iznosu oštetio budžet BiH, čime je počinio krivično djelo ‘zloupotreba položaja ili ovlaštenja’”, naveo je u optužnici tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Navode iz optužnice Tužilaštvo planira dokazivati pozivanjem deset svjedoka, stručnog vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, među kojima i obimnu finansijsku i službenu dokumentaciju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Dragan Šojić je uhapšen u maju 2022. godine, zbog istrage za koruptivna djela zloupotrebe položaja i ovlasti, pronevjere u službi, te zbog povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina. Nakon hapšenja i prvobitnog odbijanja Suda BiH da prihvati prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora, te puštanja na slobodu, Državni sud je preinačio prvobitnu odluku, te je Šojiću određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za kazneni postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

U junu je zatraženo produženje pritvora, a tada je Dragiša Jokić, Šojićev branilac, naveo da se Tužilaštvo još nije odredilo za koje krivično djelo sumnjiči njegovog branjenika, zbog čega je zatražio ukidanje mjere pritvora.

Nakon toga, Državni sud je u julu 2022. godine donio odluku o ukidanju pritvora, ali su Šojiću tada određene mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta i putovanja, obaveza povremenog javljanja nadležnom državnom tijelu, te zabrana sastajanja s određenim osobama.

Enes Hodžić