Vijest

Podignuta optužnica za izborne prevare u Bosanskom Novom

29. Decembra 2022.16:11
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Suvade Halilović i Emire Vakufac koja ih tereti da su prije održavanja Općih izbora 2022. godine neovlašteno popunile 400 izbornih listića.
Bosanski Novi. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo optužene tereti da su kao članice biračkog odbora prije održavanje Općih izbora, 1. i 2. oktobra 2022. godine, neovlašteno popunile 400 listića te na taj način nisu ispunile dužnosti prema propisima tokom izbornog procesa.

Suvada Halilović kao predsjednica i Emira Vakufec kao članica biračkog odbora u mjestu Hozići u Bosanskom Novom, postupile su suprotno odredbama Izbornog zakona u BiH i odredbama Pravilnika o provođenju izbora u BiH, navodi se u optužnici.

One su dan prije održavanja Općih izbora, po prethodnom dogovoru, u večernjim satima neovlašteno popunile 400 glasačkih listića, navode iz Državnog tužilaštva.

Optužnicom se terete da su najprije popunile 100 glasačkih listića za Predsjedništvo BiH iz reda srpskog naroda, 100 listića za Predstavnički dom Parlamenta BiH, 49 listića za predsjenika i potpredsjednika Republike Srpske (RS) i dodatni 51 listić za istu poziciju.

Policijske agencije su izuzele nezakonito popunjene listiće, zapisnik o radu biračkog odbora i pečat, a dio listića je naknadno pronađen.

Njih Tužilaštvo BiH tereti da su kao članice biračkog odbora počinile krivično djelo “izborna prevara”, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Nino Bilajac