Vijest

Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog zločina u Bosanskoj Krupi

29. Decembra 2022.13:57
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedam nekadašnjih pripadnika Armije BiH koji su osumnjičeni za odvođenje i ubistvo najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) tokom 1995. godine.

This post is also available in: English

Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika osumnjičeni su Senad Bužimkić zvani Grga, Rizah Fajić zvani Faja, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković zvani Pače, Irfo Velagić zvani Mekenzi i Suad Nesimović.

Osumnjičeni se, prema optužnici Tužilaštva BiH, terete da su u svojstvu komandanta i pripadnika 511. slavne brdske brigade Armije BiH postupali protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva BiH, osumnjičeni su – prilikom napada Armije BiH na položaje VRS-a u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka, na području općine Bosanska Krupa – učestvovali u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima, kada je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja, a drugi – drvenim kolčevima i drugim predmetima – tučen do smrti.

“Na navedeni način ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS-a. Tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine”, pojašnjavaju iz Tužilaštva BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 118 svjedoka, od čega šest svjedoka uz dodijeljene mjere zaštite, tri stručna vještaka i prilaganjem više od 180 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English