Suđenje

Početak suđenja Branislavu Zeljkoviću i ostalima 6. februara

29. Decembra 2022.12:53
Početak suđenja Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i drugima, optuženima za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja“, počet će 6. februara 2023. godine, rečeno je u Okružnom sudu u Banjaluci.
Branislav Zeljković ispred Okružnog suda u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Na pretpretresnom ročištu Zeljkoviću, koji je sa Slavkom Bojićem, Draganom Dubravacem, Sašom Markovićem i Sanijem Crljićem optužen za zloupotrebu položaja i pomaganje, primanje, odnosno davanje mita tokom pandemije koronavirusa u Republici Srpskoj u kojoj je oštećen budžet za više od milion maraka, dogovorena je dinamika dokaznog postupka.

Republička javna tužiteljica, Sanja Tadić Stojisavljević, rekla je da Tužilaštvo predlaže saslušanje 70 svjedoka, kao i pet vještaka, te izvođenje više od 2.400 materijalnih dokaza.

Kako je navela, optužnica je razdvojena u četiri tačke i dokazi koje predlaže su hronološki sortirani.

“Tužilaštvo bi prvo krenulo sa saslušavanjem svjedoka. Vrijeme za izvođenje dokaza Tužilaštva možemo samo ugrubo procijeniti, imajući u vidu saslušanja koja smo vršili tokom istražnog postupka. Svjedoke smo u Tužilaštvu saslušavali više od 93 sata. Nakon saslušavanja svjedoka, počećemo sa izvođenjem materijalnih dokaza, za šta će nam biti potrebno dodatno vrijeme“, rekla je tužiteljica pred Sudskim vijećem.

Ona je napomenula i da će pojedinim svjedocima na ročištima biti prezentovani određeni materijalni dokazi.

Braniteljica optuženog Branislava Zeljkovića, Jadranka Ivanović, rekla je da bi bilo dobro da tužiteljica dostavi Odbrani informaciju koje će dokaze Tužilaštvo prezentovati svjedocima, da bi mogli da se pripreme za saslušanje.

“Što se tiče koncepta Odbrane, danas nije ni vrijeme ni mjesto da iznosimo tu strategiju“, rekla je Ivanović, čime su se saglasili i branioci ostalih optuženih.

Dragan Tolimir, branilac drugooptuženog Slavka Bojića, rekao je na ročištu da bi bilo dobro i da se dokazi razdvoje na osnovu osoba koje su optužene u slučaju.

“Što se tiče Odbrane, mi ćemo vjerovatno iskoristiti isto vremena kao i Tužilaštvo. Takođe, Odbrana će kao svoj dokaz isto izvoditi vještačenja“, rekao je Tolimir.

Dodao je i kako je, zbog činjenice da njegov branjenik ima zdravstvene probleme, potrebno da dobiju termine ročišta, kako bi mogao prilagoditi terapiju.

Prijedlog u pogledu dinamike suđenja iznijela je i advokatica Dragana Dubravca, Duška Bogojević, koja smatra da je na ročište potrebno pozvati najviše četiri svjedoka. Kako je rekla, već zna da će ovaj postupak trajati duže od ostalih.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Dragan Uletilović odredio je jednom sedmično termine za februar i mart.

Uz Zeljkovića, optuženi su i Slavko Bojić, direktor firme “Procontrol” Banjaluka, Dragan Dubravac, direktor firme “Promeding” iz Laktaša, Saša Marković, direktor turističke agencije “Travel for fun”, te bivši direktor “Sineks laboratorije”, Sani Crljić.

Zeljković, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, optužen je za milionsku zloupotrebu položaja i primanje mita. Bojić je optužen za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju”, Dubravac za krivično djelo “zloupotreba u postupku javne nabavke”, Crljić za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju”, a Marković za krivično djelo “davanje mita”.

Na prvom ročištu, 6. februara, svjedočit će Dragan Obradović, uposlenik Instituta za javno zdravstvo.

Đorđe Vujatović