Vijest

Dvije osobe optužene za zločine u Kotor-Varoši

28. Decembra 2022.11:43
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv nekadašnjih pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Bosne i Hercegovine Mirsada Mire i Nijaza Niče Smajića, zbog zločina u Serdarima kod Kotor-Varoši u septembru 1992. godine.

This post is also available in: English

Sud BiH i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Smajići, koji su prema saopćenju Tužilaštva nastanjeni u Hrvatskoj, terete se da su 17. septembra 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, učestvovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području mjesta Serdari.

Prema saopćenju, oni su došli do kuće u kojoj su se nalazili civili srpske nacionalnosti iz porodica Serdar, Tepić i Bencuz, među kojima starije osobe, djeca i jedna trudnica, bacilli eksplozivnu napravu u kuću, a potom pucanjem iz vatrenog oružja nasilno ušli u objekat.

Također se dodaje da su pucanjem iz vatrenog oružja ubili ukupno sedam civila, dok su dvije osobe teško ranjene, ukuljučujući i ženu u petom mjesecu trudnoće.

Smajići se terete da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati, kako se navodi, pozivanjem 16 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Za zločine u Serdarima Sud BiH je 2016. godine osudio Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni.

Optužnica protiv Smajića je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Lamija Grebo


This post is also available in: English