Suđenje

Presuda Govedarici, optuženom za zločine u Gacku, zakazana za 29. decembar

26. Decembra 2022.16:03
Iznošenjem završnih riječi Tužilaštva i Odbrane pred Okružnim sudom u Trebinju okončan je postupak protiv Gorana Govedarice, optuženog za ratni zločin počinjen u Gacku 1992. godine.
Okružni sud u Trebinju. Foto: BIRN BiH

U završnoj riječi tužiteljka Bojana Marković podsjetila je da je Okružno javno tužilaštvo u julu 2020. podiglo optužnicu protiv Gorana Govedarice, koja ga tereti da je u ljeto 1992. iz podruma “Samačkog hotela” Termoelektrane Gacko izvodio i zlostavljao Aziza Čustovića te izveo Arifa Jaganjca i ubio ga pucnjem iz vatrenog oružja.

Tužiteljka je podsjetila da je u toku postupka saslušano više svjedoka koji su imali saznanja o tim događajima, kao i da je saslušan oštećeni Aziz Čustović. U pogledu ubistva Arifa Jaganjca Marković je kazala da se “nijedno drugo ime ne dovodi u vezu s tim”.

Navela je da je Tužilaštvo dokazalo kako je optuženi Govedarica bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Gacko, da je bio naoružan, da je imao svijest i postupao sa umišljajem prema ljudima koji mu nisu predstavljali nikakvu prijetnju.

Navode Odbrane ocijenila je kao nedovoljno čvrste i od Sudskog vijeća zatražila da se optuženi proglasi krivim.

S druge strane, Odbrana je navela da Tužilaštvo nije dokazalo kako je Govedarica bio u rezervnom sastavu policije.

“Na ove okolnosti optužba je izvela kontradiktorne podatke. Dolazimo do zaključka da optuženi nije bio pripadnik rezervnog sastava policije i VRS-a, što potvrđuju svjedoci”, rekao je Jovan Čokorilo, branilac optuženog.

On je napomenuo da su u tom smislu dokumenti iz zvanične evidencije o vojnom angažovanju pouzdaniji u odnosu na dokumente iz uprava na lokalnom nivou.

U završnoj riječi, Odbrana je pročitala za njih najvažnije izjave saslušanih svjedoka i podsjetila na svjedočenje članova porodice oštećenog Arifa Jaganjca koji su naveli da bi mogući motiv ubistva moglo biti to što je Jaganjac bio komandir gatačke policije u vrijeme kada je Goran Govedarica zbog tuče bio prekršajno kažnjen.

Odbrana je to odbacila i navela da je tu kaznu donio sud, a ne komandir policije.

Advokat je dalje kazao i da se izvođenje oštećenog Arifa Jaganjca iz podruma hotela ne može dovesti u vezu sa njegovom smrću.

Izvođenje Arifa Jaganjca se, prema navodima Odbrane, odnosi na posredna saznanja, jer niko osim svjedoka Envera Grebovića nije ustvrdio da je to vidio, već je Grebović kasnije to prepričavao drugim svjedocima.

“Dokazi iz druge ruke ne mogu imati pouzdanost kao na ličnoj spoznaji svjedoka”, rekao je Čokorilo i dodao da to što su neki svjedoci oštećenog Aziza Čustovića viđali sa povredama ne znači da ih je dobio od optuženog Govedarice.

On je od Sudskog vijeća, na čijem je čelu sudija Duško Popić, zatražio oslobađajuću presudu.
Optuženi Goran Govedarica na kraju je rekao da se ne osjeća krivim.

Presuda u ovom predmetu će biti izrečena u četvrtak, 29. decembra.

Nikolija Bjelica-Škrivan