Suđenje

Džombićeva Odbrana predstavila nove dokaze, traži povlačenje optužnice

22. Decembra 2022.13:39
Odbrana Aleksandra Džombića, bivšeg premijera Republike Srpske, pozvala je predstavnike Republičkog javnog tužilaštva da odustanu od optužnice za zloupotrebu službenog položaja prilikom dodjeljivanja kredita od Investiciono-razvojne banke (IRB) preduzeću “Energolinija“ iz Zvornika.
Aleksandar Džombić u sudnici. Foto: BIRN BiH

Džombićev branilac, advokat Zoran Bubić, u sudnici je pokazao reviziju presude Vrhovnog suda RS-a, kojim su ukinute presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini i Višeg privrednog suda u Banjaluci o proglašenju ništavnosti ugovora o kreditu i jemstvu sa  “Aluminom”, te je slučaj vraćen na ponovno odlučivanje.

“Ovu reviziju je, na osnovu žalbe IRB-a, donio Vrhovni sud 23. novembra 2022. godine. Pozivam zastupnika optužnice da dobro razmisli o troškovima postupka koji se ovdje vodi i da odustane od ove optužnice, jer je presuda Vrhovnog suda posljednji esker u mrtvačkom sanduku optužnice”, rekao je Bubić obraćajući se u Okružnom sudu u Banjaluci, tražeći da se pomenuti dokument prihvati kao novi dokaz Odbrane.

Na suđenju Aleksandru Džombiću svjedočila je Antonija Dulić, koja je u vrijeme dodjeljivanja spornog kredita “Energoliniji” obavljala funkciju rukovodioca Sektora za opšte i pravne poslove u IRB-u.

Dulićeva je rekla da joj je poznata odluka Vrhovnog suda RS-a, koju su tek juče dobili.

Ona je svjedočila o pravnim procedurama tokom dodjeljivanja kredita IRB-a, s posebnim osvrtom na sredstva koja su dostavljena iz kreditne linije Evropske investicione banke (EIB). Kako je rekla, sa svim procedurama bili su upoznati i u EIB-u, te sredstva ne bi mogla biti doznačena bez njihove odluke.

“Ugovor koji je zaključen sa EIB-om davao je mogućnost da se sredstva plasiraju putem finansijskih posrednika (banaka) ili direktno. Niti jedna aktivnost nije vođena bez potvrde EIB-a, tako da je bila njihova saglasnost i za ovaj kredit”, izjavila je Dulićeva pred Sudskim vijećem.

Kako je rekla, predstavnici IRB-a su tokom monitoringa utvrdili da je “Energolinija“ nenamjenski utrošila dio sredstava te da je, nakon što “Energolinija“ više nije mogla izvršavati svoje obaveze, otplatu vršilo preduzeće “Alumina“ koje je bilo jemac-platac.

“Oni su nastavili da plaćaju taj kredit prema anuitetima i otplatili su oko 6,1 milion konvertibilnih maraka. Međutim, kada je otvoren stečaj u Fabrici glinice ‘Birač’, stečajni upravnik je osporio naša potraživanja. Njegovo obrazloženje je bilo da su sredstva nenamjenski utrošena i uputio nas je na parnicu, koja je prekinuta do okončanja drugih postupaka”, rekla je Dulićeva.

Kazala je da je nakon toga “Alumina“ tužila IRB pred Privrednim sudom u Bijeljini, koji je presudio da IRB mora vratiti već uplaćenih 6,1 milion maraka. Napomenula je da je tu presudu potvrdio i Viši privredni sud u Bajnjaluci, ali da će nakon već spomenute odluke Vrhovnog suda tražiti povrat tih sredstava.

“Mi ‘Alumini’ nismo vratili mjenice, ali je ‘Alumina’ tražila privremenu mjeru kojom se Fondu za razvoj i zapošljavanje, a kojim upravlja IRB, zabranjuje da koristi sredstva prinudne naplate do okončanja postupka. S obzirom da je sad predmet vraćen drugostepenom organu na odlučivanje, još uvijek nismo u mogućnosti da koristimo mjenice”, kazala je Dulićeva.

Bivši premijer RS-a Aleksandar Džombić optužen je za zloupotrebu položaja prilikom dodjeljivanja kredita Investiciono-razvojne banke od 19,4 miliona maraka preduzeću “Energolinija” iz Zvornika.

Na pitanje tužioca Radenka Jankovića koliki je imovinski pravni zahtjev IRB-a, Dulićeva je rekla da se radi o 24,1 milion KM.

Tužilac je nakon toga iznio kritike na rukovodstvo i predstavnike IRB-a jer se niko od njih ne interesuje za slučaj, ne prati suđenje, niti se obraća Tužilaštvu, iako ova institucija potražuje jako velika sredstva.

Na kraju ročišta advokat Zoran Bubić zatražio je da se u finansijsko vještačenje koje se radi na zahtjev Odbrane, uvrsti analiza o mogućnosti da IRB od “Alumine“ naplati cjelokupni iznos kredita.

Najavio je i da će vještačenje, koje je naredio Sud, biti završeno početkom februara 2023.

Suđenje Džombiću nastavlja se 16. januara.

Đorđe Vujatović