Vijest

Uhapšen osumnjičeni za ratne zločine na području Gradačca i Srebrenika

19. Decembra 2022.16:23
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Milana Šimića, osumnjičenog da je na području Gradačca i Srebrenika 1994. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Foto: BIRN BiH

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Šimić je pod istragom i sumnjiči se da je, kao pripadnik 107. viteške motorizovane brigade struktura Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičen je da je tokom 1994. godine stupio u kontakt i obratio se osobama srpske nacionalnosti nastanjenim u mjestu Gornja Špionica u Srebreniku, na području pod kontrolom Armije BiH, koje su osjećale strah za svoje živote i egzistenciju, a među kojima je bilo pet žena i jedan muškarac te troje civila starijih od 60 godina.

Tada im je lažno ponudio da će ih sa pripadnicima Armije, za novčanu naknadu od po 1.000 njemačkih maraka, prevesti na područje mjesta Pelagićevo pod kontrolom Vojske Republike Srpske, navode iz Tužilaštva.

“Prilikom transporta civili su odvedeni na nepoznatu lokaciju, gdje su opljačkani i ubijeni, nakon čega im se gubi svaki trag, da bi od navedenih šest osoba samo posmrtni ostaci jednog civila bili pronađeni u koritu rijeke Tinje u Brčko distriktu BiH, a tijela ostalih civila još nisu pronađena”, stoji u saopćenju.

Pripadnici SIPA-e će u zakonskom roku dovesti osumnjičenog postupajućem tužitelju, koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljnjim aktivnostima.

Aida Trepanić