Vijest

Preminuo Mirko Klarin, osnivač i novinar agencije SENSE

15. Decembra 2022.15:36
Mirko Klarin, nekadašnji glavni urednik i osnivač agencije SENSE, koja je izvještavala o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i postupcima pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u vezi sa sukobima na ovim prostorima, ostat će upamćen kao novinar sa neprikosnovenim osjećajem za pravdu, navedeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida nakon vijesti o njegovoj smrti.

This post is also available in: English


Mirko Klarin. Foto: N1

Predsjednik ovog Udruženja, Murat Tahirović, kaže da je Klarin obilježio jednu dekadu Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju sačinivši arhivu od neprocjenjive vrijednosti o predmetima i svjedocima o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

“Obilježio je, na kraju krajeva, pravdu jer nije posustajao ni pred kim i ukazivao je na određene anomalije koje je sam Tribunal imao kao institiucija. (…) Jedna je od onih osoba koje ćemo pamtiti i koje će, na neki način, biti i nama putokaz kako ne odustajati od vlastitih ciljeva“, kazao je Tahirović.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida su saopćili da će Klarin ostati upamćen kao novinar sa neprikosnovenim osjećajem za pravdu.

“Mirko će ostati u našim sjećanjima kao borac za istinu i pravdu“, navedeno je.

Brojni mediji i javne ličnosti prenijeli su vijest o Klarinovoj smrti.

“Umro je Mirko Klarin, najveći znalac suđenja pred Haškim tribunalom. Izveštaji, analize, narativi o Srebrenici, Oluji i Kosovu, brojni dokumentarni filmovi agencije SENSE i druga arhivska građa koju je prikupio i sačuvao Klarin, temelj je istine o politikama i delima zemalja bivše SFRJ“, napisala je Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo na svom Twitter profilu.

“Mirko Klarin je bio rijedak čovjek. I sve nas je zadužio“, napisao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica također na svom Twitter profilu.

Prema biografiji na stranici Univerziteta Brandeis, Klarin je rođen u Trogiru, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Novinarstvom se bavio od 1966. godine. Bio je osnivač i glavni urednik agencije Sense.

Agencija SENSE osnovana je 1998. godine s ciljem da prati rad MKSJ-a i postupke pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u vezi s balkanskim sukobima. Bila je jedini medij koji je kontinuirano i svakodnevno pratio sva suđenja za ratne zločine u Hagu.

Kako se navodi, u svojih 20 godina djelovanja, agencija SENSE objavila je više od deset hiljada izvještaja sa suđenja u kojima je prenosila iskaze žrtava i svjedoka, forenzičke i druge dokaze, kao izjašnjavanja o krivnji i presude.

Lamija Grebo


This post is also available in: English