Vijest

Jovanović tvrdi da bi korištenje sistema za upravljanje predmetima tokom bolovanja bilo krivično djelo

15. Decembra 2022.16:13
Tužitelj Saša Jovanović, tužen za nekoliko disciplinskih prekršaja, među kojima je i neefikasan rad na predmetima, danas je pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog tužilačkog vijeća BiH kazao kako bi korištenje Sistema za automatsko upravljanje predmetima (TCMS) tokom bolovanja bilo “krivično djelo”.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Šejla Heljić, šefica Odjela za opći kriminalitet pri Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS), nastavila je sa svjedočenjem pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV BiH) koje je započeto 14. decembra 2022. Na pitanje Alena Nakića, punomoćnika disciplinski tuženog tužitelja Tužilaštva KS-a Saše Jovanovića, o tome šta podrazumijeva nadzor nad radom tužitelja i šta je svrha tog nadzora, Heljić je rekla da to podrazumijeva nadziranje rada u nekom predmetu te da je svrha, između ostalog, podizanje efektivnosti rada Tužilaštva.

Na pitanje punomoćnika da li je predmet “Osmanović”, na kojem je Jovanović radio, stavljen pod nadzor zbog sumnje na propust, Heljić je odgovorila: “Da.”

“Mislim da je puno njegovih predmeta pod nadzorom”, kazala je Heljić nakon pitanja Jovanovićevog punomoćnika da li je ijedan drugi predmet ovog tužitelja stavljen pod nadzor. Također, na pitanje da li tužitelj mora javiti stanje predmeta prilikom odlaska na bolovanje, Heljić je odgovorila potvrdno, a negativno je odgovorila na pitanje da li tužilac, jednom kada je na bolovanju, ima obavezu obavljati svoje dužnosti.

Jovanović se disciplinskom tužbom tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi, te ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije.

Svjedokinja Arnela Mujkić, viši asistent tužitelja i daktilografkinja, pričala je o tome kako je dužna da postupa po naredbama tužitelja, ali kako se ne sjeća jedne naredbe u specifičnom predmetu o kojoj je pitana – naredbe tužitelja Jovanovića da otpremi odluku o neprovođenju istrage. Mujkić je rekla da je takvih naredbi bilo, ali da nije sigurna u kojim predmetima.

Kada je pitana o predmetu koji se tiče prijetnji novinaru, Mujkić je kazala kako takvih predmeta ima puno i da ne može reći da je na takvima radila samo kod tužitelja Jovanovića.

Na pitanje disciplinske tužiteljice Dejane Bojanić da li daktilografi mogu samostalno pristupati TCMS-u, Mujkić je kazala da to ne može raditi bez naredbe tužitelja. Na pitanje tužiteljice da li o završenom postupanju po nekoj naredbi o tome obavještava tužitelja, Mujkić je rekla da tužilac u TCMS-u može vidjeti da je postupila po naredbi.

Amina Bublin, viša asistentica i daktilografkinja, kazala je, nakon upita punomoćnika Nakića, da je s tužiteljem Jovanovićem radila od februara 2022. godine, ali da se ne sjeća specifično da ju je Jovanović telefonski obavijestio o svom bolovanju. Tužiteljica Bojanić je pitala Bublin da li je obaveza tužitelja da je obavijesti o svom bolovanju, na što je svjedokinja odgovorila negativno.

Tužitelj Tužilaštva Kantona Sarajevo Safet Hrapo je, u svojstvu svjedoka, rekao kako se ne može sjetiti da li je Jovanović bio na bolovanju u aprilu 2022. godine, a na pitanje disciplinske tužiteljice o načinu dobijanja instrukcije od glavne tužiteljice, Hrapo je kazao da se ona dostavlja e-mailom ili pisanom odredbom.

Hrapo je rekao i to da je instrukcija, za koju Jovanović tvrdi da je nije dobio, poslana e-mailom “cirkularno”.

Tuženi Saša Jovanović također je svjedočio na današnjem ročištu. Jovanović je rekao kako je pristupanje TCMS-u tokom bolovanja “krivično djelo”, a pričao je i o nepovoljnim uslovima na poslu te o odbijanju da se prebaci na drugi odjel u Tužilaštvu KS-a.

Između ostalog, Jovanović je opisao jedan od predmeta koji se spominju u disciplinskoj tužbi. Opisujući detalje, Jovanović je kazao da je na prethodno isplanirani godišnji odmor otišao tek nakon što je riješen problem s krvnim nalazom jedne od strana u postupku. Također, Jovanović je rekao da je mjesec i po nakon negiranja počinjenja djela, osumnjičeni djelo priznao, te kako je Federalno tužilaštvo intervencijom “pripremilo optužnicu” koju je Jovanović, kako tvrdi, potpisao “jer su mu tako rekli šefovi”.

Sljedeće ročište – na kojem su planirani jedan svjedok, izlaganje materijalnih dokaza te završna izlaganja – zakazano je za 19. januar 2023. godine.

Irvin Pekmez