Suđenje

Blekić i ostali: Svjedok smatra da “Profin-Invest” nije opstruirao proces

14. Decembra 2022.16:14
Na suđenju Zijadu Blekiću i ostalima, optuženima za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, svjedok Kantonalnog tužilaštva je kazao da je “Profin-Invest” ispunio sve obaveze tokom poslovanja i nije opstruirao proces.
Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Tarik Hadžimuratović je kazao da mu je prvo radno iskustvo bilo u “NLB Leasing Sarajevo” 2007. godine u oblasti poslova za naplatu potraživanja, te da mu je iz tog perioda bio poznat projekat “Marijin Dvor”.

“To je bio najveći projekat u tom društvu, mislim da je iz 2008. godine. U sklopu tog projekta bila je planirana izgradnja zgrade NLB i stambene zgrade ‘Marijin Dvor'“, kazao je svjedok.

On je ispričao da je “NLB Leasing Sarajevo” u prvoj fazi projekta bio finansijer, odnosno oni su dali finansijski zajam za kupovinu zemljišta, a kako se projekat razvijao, učestvovale su i “NLB Leasing Ljubljana”, te je “Profin-Invest” bio nosilac kredita i investitor.

Hadžimuratović je kazao da se iznos kredita, kao i sve značajnije odluke, nisu mogle donositi na lokalnom nivou NLB grupacije, nego je “NLB Leasing Ljubljana” bio u sve uključen i morao odobriti bilo kakve poteze.

Svjedok je ispričao da mu je ponuđena pozicija direktora “CBS-a” na način “prihvatiti ili ići iz firme”, zbog čega je prihvatio. Opisujući svoju poziciju i ovlasti, kazao je da – uprkos poziciji – nije imao ovlasti za odluke, pa čak ni da “plati režije sam”, odnosno – za sve je morao biti uključen i prokurista firme.

On je kazao da je “CBS” kupio dio parcele zemljišta od “Profin-Invest”, ali da je ubrzo zahtijevao da ga se razriješi s te pozicije, jer je mislio da više nije transparetan proces rada i da se projekat namjerno stagnira. Na poziciji direktora “CBS-a” bio je do 2010. godine.

Senka Nožica, braniteljica optuženog Armina Mulahusića, predočila je svjedoku desetine dokumenata koji se odnose na poslovnu saradnju, između ostalog, ugovore i sporazume čiji je on bio potpisnik, fotografije kupljenog zemljišta, izvještaj koji je svjedok napisao, a zbog potvrde autentičnosti dokumenata i njihovog sadržaja.

Nakon nekoliko uloženih prigovora od strane tužilaca, Nožica je kazala da su ti dokumenti, iako nesporni za Tužilaštvo, od ključne važnost za njenu Odbranu, jer se njime dokazuje da Mulahusić nije kriv za ono za šta ga optužnica tereti.

Iako je na prvo pitanje Nožice, da li je tokom njegovog rada u firmi “CBS” bilo revizorskih izvještaja kazao da nije, nakon predočenog izvještaja u kojem je naveo da jest bilo, svjedok je kazao da je saznao da revizorski izvještaji postoje u “Profin-Investu”.

Na pitanje branioca Sanina Pešte da li je “Profin-Invest” opstruisao proces poslovanja, svjedok je kazao da su na vrijeme izvršavali svoje obaveze.

“Meni nije poznato da je postojala opstrukcija u tom pogledu“, kazao je svjedok.

Za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Sudsko vijeće je saopćilo odluku, na zahtjev Odbrana za ukidanje mjera pritvora trojici optuženih, kojom odbija kao neosnovane prijedloge za ukidanje pritvora, navodeći da se ne temelje na novim činjenicama i okolnostima.

Suđenje se nastavlja 21. decembra, kada je planirano saslušanje dva svjedoka i ulaganje materijalnih dokaza.

*U ovome tekstu na nekoliko mjesta naziv kompanije “Profit-Invest” je zamijenjen u “Profin-Invest”.

Azra Husarić Omerović