Vijest

Dušku Suvari potvrđeno šest godina zatvora za silovanja u Glamoču

9. Decembra 2022.15:19
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Duško Suvara osuđen na šest godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno silovanja i nečovječnog postupanja na području Glamoča 1992. godine.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

“Vijeće Apelacionog odjeljenja je donijelo presudu kojom se odbijaju kao neosnovane žalbe Tužilaštva i branitelja optuženog izjavljene protiv prvostepene presude”, saopćeno je iz Državnog suda.

Suvara je presudom od 27. maja ove godine proglašen krivim da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), u maju i junu 1992. silovao dvije ženske osobe bošnjačke nacionalnosti.

Sudsko vijeće je tada utvrdilo da je Suvara u maju 1992. pod prijetnjom odveo S-1 iz kuće u naselju Luke i natjerao je da uđe u kanal, gdje ju je silovao. Kako se navodi u presudi, optuženi je 30. juna iste godine u naselju Čukure, pucajući, došao u kuću S-2, koja je tu bila sa suprugom, te tražio od njih novac, a oštećenu odveo na livadu, gdje je prema njoj nečovječno postupao i silovao je.

Na sjednici na kojoj se raspravljalo o žalbama stranaka u postupku, Tužilaštvo je zatražilo izricanje strožije kazne i donošenje odluke o imovinskopravnom zahtjevu oštećenih žrtava, dok je Odbrana zatražila odbijanje optužbe ili izricanje jedinstvene kazne.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Haris Rovčanin