Suđenje

Odgođeno suđenje Milenku Macanoviću u Bihaću

8. Decembra 2022.13:07
U Kantonalnom sudu u Bihaću odgođeno je ročište u predmetu Milenka Macanovića, kojeg optužnica Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Ključ počinjen u junu 1992. godine.
Kantonalni sud u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Kako je iz Kantonalnog suda u Bihaću potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), suđenje Macanoviću pomjereno je za 16. decembar.

Tužilaštvo USK-a tereti optuženog Milenka Macanovića, zvanog Macan i Maca, da je – kao pripadnik Vojske Republike Srpske, Vojna pošta Ključ, tokom rata u Republici Bosni i Hercegovini – u ljeto 1992. godine došao u prostorije OŠ “Nikola Mačkić” u Ključu, gdje su bili civili Bošnjaci, te, dajući im palice, naredio dvojici civila da se međusobno tuku.

Prema navodima optužnice, kad je Macanović, zajedno sa Simom Vujičićem, koji je preminuo, vidio da se ne tuku dovoljno jako, vojničkom čizmom je udario Ifeta Vučkića, koji je od posljedica preminuo na mjestu događaja.

Optužnica protiv Macanovića potvrđena je početkom novembra 2021. godine, a suđenje je počelo krajem mjeseca, kada se optuženi izjasnio da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret.

Amila Žunić