Suđenje

Goran Govedarica: Optuženom nije jasno zašto ga dovode u vezu s dešavanjima u Samačkom hotelu

8. Decembra 2022.13:58
U nastavku suđenja koje se pred Okružnim sudom u Trebinju vodi za ratni zločin u Gacku, svjedočio je optuženi Goran Govedarica, koji je kazao da je bio angažiran u teritorijalnoj odbrani i da je bio raspoređen u kasarni u Avtovcu, te da nije bio vezan ni za kakve policijske jedinice.

Sud TrebinjeOkružni sud u Trebinju Izvor: BIRN BiH

On je naveo da je u Samačkom hotelu, koji je obuhvaćen predmetnom optužnicom, bio dva-tri puta, jer je donosio neku hranu i odjeću jednom čovjeku i “neku ćebad” izvijesnom doktoru Bošnjaku.

Kako je kazao Govedarica, sve to je predao stražaru. Na pitanje njegovog advokata Jovana Čokorila, koga je sve viđao tu kada je dolazio, optuženi je odgovorio da je bilo policije koja je vjerovatno čuvala zatvorene u podrumu hotela, ali da su se mogla vidjeti vojna i paravojna lica, te čuti ekavski izgovor i crnogorski naglasak.

Svjedok je ponovio da apsolutno nikakvu službenu dužnost nije imao u tom hotelu, te da mu nije jasno zbog čega ga dovode u vezu s tim dešavanjima.

“Ja za Jaganjca nisam znao da je zatvoren. Poznavao sam ga, poznavao sam mu sinove i kćeri”, rekao je svjedok.

Gorana Govedaricu Optužnica tereti za maltretiranje civila te ubistvo jednog civila u Gacku.

Na današnjem glavnom pretresu Odbrana je dostavila fotografije podrumskih prostorija Samačkog hotela, na kojima se vide stepenice, šank i prostorija u kojoj su bili zatvoreni Bošnjaci.

Svjedok je naveo da je nelogičan iskaz svjedoka Envera Grebovića koji je rekao da ga je vidio na posljednjoj stepenici, dok je stajao za šankom.

“To se ne može vidjeti sa šanka jer smeta zid”, rekao je Govedarica, pokazujući fotografije koje su napravljene, kako je kazao, prije dvadesetak dana.

Svjedok nije mogao pronaći motiv zbog kojeg ga povezuju s dešavanjima u hotelu, kao i sa slučajem izvođenja Arifa Jaganjca.

“Ne znam, nisam imao ni motiv niti konflikt sa tim čovjekom”, rekao je Govedarica.

On se potom prisjetio da su kolega i on ranije imali tuču dok su igrali fudbal, te da je za to prekršajno odgovarao, ali da nema nikakve veze s Arifom Jaganjcem, koji je bio u policiji i napredovao do komandira.

Svjedočeći na okolnosti maltretiranja svjedoka Aziza Čustovića, Govedarica je potvrdio da to nije radio.

“Taj čovjek je svjedok u svim predmetima. Ispada da su njega svi tukli, samo nisu djeca”, rekao je Govedarica.

Pojasnio je da je, dok je bio u Avtovcu, dužio automatsku pušku, ali da pištolj nikada nije dužio.

“Ni legalno ni nelegalno”, dodao je on.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Duška Popića da li je u hotel tada dolazio u civilu ili u uniformi, Govedarica je kazao da se ne može toga sjetiti.

Na današnjem suđenju, tužiteljica Bojana Marković je u sudski spis uložila niz materijalnih dokaza, a nakon toga dokaze je priložila i Odbrana.

Za 26. decembar zakazano je izvođenje završnih riječi.

Nikolija Bjelica-Škrivan