Vijest

Devedeset posto kontrolisanih javnih nabavki rizično i podložno korupciji: Pratimo tendere

8. Decembra 2022.14:59
Za samo jednu od deset kontrolisanih javnih nabavki u proteklih godinu dana može se smatrati da nije rizična, dok je ostalih devet na neki način povezano s korupcijom ili su jako rizične, što je zabrinjavajući podatak, rečeno je na predstavljanju Izvještaja o antikorupcijskom monitoringu javnih nabavki.

Predstavljanje Izvještaja o antikorupcijskom monitoringu javnih nabavki. Foto: BIRN BiH

Izvještaj o antikorupcijskom monitoringu javnih nabavki predstavlja godišnje rezultate monitoringa javnih nabavki praćenih putem portala “Pratimo tendere” u periodu od 1. oktobra 2021. do 30. septembra 2022. godine. Predstavljen je povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i uoči stupanja na snagu Izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama, koje će se desiti 10. decembra.

Provodi se s ciljem da se građanima i javnosti otkrije kako javne institucije, ustanove, preduzeća i organi vlasti troše novac.

Monitoring izvještaj predstavlja rezultate praćenja 8.006 postupaka javnih nabavki vrijednosti 303.613 konvertibilnih maraka. Elementi rizičnosti utvrđeni su u 7.219 praćenih postupaka javnih nabavki čija je ukupna vrijednost 277.523 KM. 

Eldin Karić, izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize (CRMA), kaže da je proces u kojem se na svim nivoima vlasti troši preko 3,5 pa čak i četiri milijarde maraka, totalno nezaštićen i bez ikakve značajnije i efikasnije kontrole od institucija i organa koji bi to trebali pratiti.

Zbog toga, kako kaže, imamo visok nivo javnih nabavki koje se smatraju rizičnima i na neki način se može smatrati da su javne nabavke podložne korupciji. 

“Preko osam hiljada javnih nabavki je prekontrolisano i na neki način određeno kako će se ta sredstva trošiti. Podaci do kojih smo došli su zaista katastrofalni. Sama činjenica da se, od deset javnih nabavki, samo jedna može smatrati da nije rizična. Devet od deset su ili povezane s korupcijom, ili su jako rizične, i vrlo je velika vjerovatnost da je na njima urađena neka koruptivna radnja”, navodi Karić. 

Prema njegovim riječima, suma sredstava koja su bila pod kontrolom je oko 300 miliona maraka, a u proteklih godinu dana su kontrolisana i samo 26 ili 27 miliona se smatralo da su niskog rizika ili da nije bilo rizika. Ostalih 270 miliona KM je bilo srednji ili visoki rizik, dodaje on. 

Slobodan Golubović, urednik portala “Pratimo tendere” rekao je da od 7.219 nabavki koje je ovaj portal označio kao rizične, novinari mogu napraviti isto toliko istraživačkih priča o njihovim zloupotrebama. 

Naveo je da je izvršeno deset vrsta zloupotreba, među kojima su neobjavljivanje plana nabavki, diskriminatorni uslovi, sukob interesa te zloupotreba javnih sredstava.

“Ne postoji zakonska obaveza da se direktni sporazumi javno objave u planovima nabavki na internetskim stranicama ugovornih organa. Direktni sporazumi su izuzetno netransparentni i podložni zloupotrebama. Bit će poboljšana transparentnost direktnih sporazuma novim izmjena i dopunama Zakona”, rekao je Golubović.

Naveo je da će poboljšanom transparentnosti biti olakšan posao onima koji prate ove postupke, ali i tužiocima ako im se “kad javi želja da rade svoj posao”. S druge strane, Golubović kaže da će nove odredbe Zakona, koje se odnose na promjenjivost ugovora, dovesti do zloupotreba u javnim nabavkama.

Na današnjoj konferenciji dodjeljeno je priznanje “Zelena zastavica” općini Čitluk za visok nivo transparentnosti i otvorenosti za konkurenciju. 

Udruženje CRMA i portal “Pratimo tendere” provode aktivnost antikorupcijskog monitoringa javnih nabavki u okviru projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, koji realiziraju CCI, Udruženje CRMA i Transparency International uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Emina Dizdarević Tahmiščija