Vijest

Ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve genocida u Srebrenici

6. Decembra 2022.14:29
Posmrtni ostaci najmanje jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je bošnjačke nacionalnosti te da je stradala tokom genocida u julu 1995. godine, ekshumirani su na lokalitetu Bučinovića u općini Srebrenica, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.


Ilustracija. Foto: ICMP

U razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glasnogovornica Instituta Emza Fazlić je pojasnila da se radilo o izrazito nepristupačnom terenu, na kojem su posmrtni ostaci pronađeni na površini.

Iz Državnog tužilaštva su saopćili da su u realizaciji procesa ekshumacije, kojom je, po nalogu i uz nadzor postupajućeg tužioca, koordinisao istražilac Odjela za ratne zločine, učestvovali i doktor sudske medicine, predstavnici Instituta, radnici Komemorativnog centra Tuzla, kao i policijski službenici Policijske stanice Srebrenica, koji su osiguravali lokaciju.

Fazlić je dodala da su ekshumaciji prisustvovali i službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te da su posmrtni ostaci pronađeni upravo uz pomoć informacija SIPA-e i članova porodica nestalih osoba.

Posmrtni ostaci najmanje jedne osobe, kako su naveli iz Tužilaštva, upućeni su u Komemorativni centar Tuzla radi daljnje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize.

Prema podacima Instituta, još uvijek se traga za više od 1.000 osoba stradalih u genocidu počinjenom 1995. godine, dok se na području cijele BiH traga ukupno za više od 7.000 osoba.

 

Lamija Grebo