Suđenje

Delimustafić i ostali: Ponovo odgođeno suđenje zbog nedolaska zastupnika optuženih

6. Decembra 2022.15:38
Suđenje u predmetu protiv Alije Delimustafića i ostalih optuženih za nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela organizovanog kriminala, ponovo je odgođeno zbog nepojavljivanja zastupnika dvaju optuženih pravnih lica.
Alija Delimustafić tokom hapšenja. Foto: N1

Igor Todorović, predsjedavajući Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu, konstatovao je da se suđenje odgađa zbog nedolaska Kerima Čelika, zastupnika firme “Consultants”, i Kenana Ibrahimpašića, zastupnika “Cenex Inžinjeringa” Sarajevo, iako su se u sudnici pojavili svi ostali optuženi i njihovi branioci ili branioci u zamjeni.

U ovom predmetu optužnica je podignuta u oktobru 2017. godine, ali je početak suđenja odgađan već nekoliko puta zbog različitih razloga, od kojih je najčešći bio nedolazak zastupnika optuženih na zakazano ročište.

Prvooptuženom Aliji Delimustafiću ovom optužnicom na teret se stavlja da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine – uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva – pribavivši imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona konvertibilnih maraka.

Uz Delimustafića, optužnicom su obuhvaćeni i Izet Musić, Zoran Lončar, Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Murisa Makarević, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Hamdija Habul, čiji je predmet pridružen u maju 2021. godine, te nekoliko pravnih lica.

Na teret im je stavljen organizovani kriminal, zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Novi termin suđenja zakazan je za 20. decembar.

Enes Hodžić