Suđenje

Unčanin i ostali: Otac svjedoka ubijen u Velagićima

24. Novembra 2022.15:31
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Ključa 1992. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako su, po naredbi Vojske Republike Srpske, svi muškarci iz sela Častovići, među kojima je bio i svjedokov otac, te naselja Hasići, Palina i Pudin Han krenuli ka zgradi stare škole u Velagićima, gdje su strijeljani.
Velagići. Foto: BIRN BiH

Fikret Bajrić je početkom rata 1992. imao 12 godina i s porodicom je živio u selu Častovići na području općine Ključ.

On je u Sudu Bosne i Hercegovine ispričao kako je u maju 1992. godine došla naredba od srpske vojske da svi oni koji imaju naoružanje donesu ga u Općinu Ključ.

“Tri ili četiri čovjeka iz mog sela su otišla i više ništa za njih ne znamo”, rekao je svjedok.

On je naveo kako je potom Hasan Salihović došao u selo i kazao da je srpska vojska naredila da svi muškarci dođu u staru školu u Velagiće.

“Sjećam se toga kao da je danas bilo, moj otac je tražio od majke deblji džemper, rekao joj je: ‘Ako me budu tukli, da manje boli’, i krenuli su”, ispričao je svjedok te dodao kako je čovjek na čelu kolone nosio štap na kojem je bio bijeli čaršaf.

Svjedok je kazao kako su tada iz njegovog sela otišla 22-23 čovjeka, te da su se sastali u Hasićima s mještanima drugih sela, od kojih je iz Hadžića bilo petoro, a iz Palina oko 20 ljudi.

On se s porodicom sakrio u jednu garažu u selu, te su u kasnim večernjim satima začuli rafalnu paljbu iz pravca Velagića.

“Majka je počela plakati i rekla je: ‘Pobiše ih’”, prisjetio se svjedok te naveo kako je njegova majka platila karte za konvoj kojim su napustili Ključ i otišli u Travnik.

“Tada mi o ocu ništa nismo znali, niko ništa nije govorio”, naveo je svjedok.

Iz Travnika je s porodicom otišao u Sloveniju, a 1996. godine, kada se vratio, prilikom ekshumacije masovne grobnice u Maloj dolini, pronašao je posmrtne ostatke oca, kao i još desetak članova uže porodice. Tu su, kako je naveo svjedok, pronađeni posmrtni ostaci svih ljudi koji su krenuli ka Velagićima.

Tokom unakrsnog ispitivanja, branilac prvooptuženog Dragan Međović, pitao je svjedoka od koga je došla naredba u maju 1992. godine, na što je svjedok rekao da je naredba došla od srpske vojske iz općine Ključ, da se preda oružje.

Branilac trećeoptuženog Marinko Brkić pitao je svjedoka da li zna šta se 27. maja 1992. godine desilo u selu Krasulje, na što je svjedok odgovorio da ne zna, te da ni kasnije nije čuo ništa o tome.

Potom je Brkić pitao svjedoka da li je ranije davao iskaz, na što je svjedok kazao da jeste prije sedam ili osam godina u Policijskoj stanici u Ključu.

Brkić je pitao svjedoka kojeg datuma je odveden njegov otac.

“To je bilo u noći sa 31. maja na 1. juni”, rekao je svjedok, na što je Brkić kazao da je u istrazi govorio drugačije.

Potom je predsjedavajuća Vijeća Suda BiH Minka Kreho upitala branioca da li je u izjavi navedeno da je otac ubijen, na što je Brkić rekao da jeste i nije dozvolila dodatna ispitivanja, navodeći kako tačan datum odvođenja nije relevantan.

Boško Unčanin, Marinko Miljević i Dragan Despot optuženi su, u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka Drugog krajiškog korpusa, da su 1. juna 1992. učestvovali u ubistvima 78 civila. Kako se navodi, civili su zaustavljeni na punktu u Velagićima, zatvoreni u staru zgradu škole u ovom mjestu, nakon čega im je naređeno da izađu ispred objekta, gdje su usmrćeni automatskim oružjem.

S njima su bili optuženi i Ilija Krčmar, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk (rođen 1967.) i Nikola Ćuk (rođen 1966.), ali oni nisu dostupni.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. decembar.

 

 

Selma Boračić Mršo