Suđenje

Novalić i ostali: Cijene respiratora na početku pandemije drastično se mijenjale

23. Novembra 2022.14:18
Svjedokinja Odbrane Fikreta Hodžića izjavila je da posrednici u nabavci respiratora za Federaciju Bosne i Hercegovine nisu imali dogovor o uvećavanju cijena kako bi pribavili imovinsku korist.

Fadil Novalić. Foto: BIRN BiH

Na poziv Odbrane Hodžića, video-linkom iz Crne Gore svjedočila je Sanja Lekić, vlasnica firme “BTL Medical” iz Podgorice, koja je posredovala u nabavci respiratora za Federaciju u proljeće 2020.

Lekić je rekla da je njena firma nabavila 15 respiratora za Klinički centar Crne Gore, a da je poslije napravila ugovor sa “Sinofarmom” iz Beograda o nabavci 200 komada respiratora ACM 812A, istog modela koji će kasnije naručiti i Federacija.

Svjedokinja je kazala da je “Sinofarm” raskinuo ugovor zbog neblagovremene isporuke i da je slučaj na sudu. Na pitanje braniteljice Mirne Avdibegović da li bi bilo tačno ako bi neko tvrdio da je 100 od tih 200 respiratora isporučeno Federaciji, Lekić je odgovorila da ne bi.

“Nije tačno. Ovi se nalaze u Baru, sa istim tarifnim oznakama…”, navela je svjedokinja.

Ona je govorila o negativnim iskustvima i “prevarama i lažima” u poslovanju s Kristijanom Marićem, koji je na poziv Tužilaštva svjedočio u decembru 2021, kao i Bornom Cicerom i njegovom firmom “Exotrade” iz Rijeke.

Lekić je rekla da je sa Marićem imala ugovor za prevoz 15 respiratora za Crnu Goru, ali da ga on nikad nije ispoštovao.

“Bila je avansna uplata, ništa se nije moglo bez avansa… Nikad nije dostavio respiratore ni vratio novac… Marić je bio ponudio lažni let”, navela je svjedokinja.

Kazala je da je prevarena za 700.000 eura po jednom drugom ugovoru koji je imala sa “Exotradeom”. Prema njenim saznanjima, “Exotrade” nije nikad isporučio ni respiratore za koje mu je novac uplatila jedna firma iz Srbije. Ona smatra da je sreća da i Hodžić nije bio prevaren.

Lekić je rekla da je sa Hodžićem imala ugovor o posredovanju, jer nije željela da bude dobavljač, kako joj se ne bi ponovila situacija sa rokovima isporuke. Dodala je da je Hodžiću “ustupila” cijene koje su njoj bile ponuđene.

Objasnila je da je ugovorom bila predviđena provizija od 150.000 eura. Tvrdi da je veći dio od provizije bio namijenjen za njenog poslovnog partnera Semira Cerića iz Londona. Ovaj novac, kako je kazala, nikad joj nije isplaćen.

Prema riječima Lekić, cijene respiratora na početku pandemije drastično su se mijenjale. Na pitanja tužioca Mirze Hukeljića, ona je potvrdila da je u ugovoru od 28. marta 2020. sa “Sinofarmom” cijena respiratora bila 25.000 eura, a da je ona sa “Exotradeom” dogovorila cijenu od 19.500 eura.

Potvrdila je da je u ugovoru koji je sačinjen nešto kasnije cijena skočila na 22.000 eura za respiratore koje je “Exotrade” platio 11.900 dolara, što je saznala tek kasnije u sudskom postupku. Ona je potvrdno odgovorila i na sugestiju tužioca da nije imala ugovore sa dobavljačima iz Kine.

Lekić nije položila zakletvu za svjedoka pošto je osumnjičena u istrazi Tužilaštva BiH. Ona je prije svjedočenja rekla da je 2. septembra ispitana kao osumnjičena iako su je tužioci iz BiH ranije saslušavali kao svjedoka. Istakla je da im je dostavljala svu dokumentaciju u vezi s nabavkom respiratora. Dodala je da joj je prije sedam dana u okviru te istrage oduzet mobilni telefon.

Za zloupotrebe prilikom nabavke repsiratora, s Hodžićem i firmom “F.H. Srebrena malina”, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

Odbrana Hodžića uložila je i set materijalnih dokaza, među kojima i dokumente koji pokazuju da je, kako je navela braniteljica, optuženi insistirao da ambasador BiH u Kini provjeri raspoloživost respiratora u skladištu prije nego što legne novac na račun dobavljača. Avdibegović je navela da ulaže dokaze koji pokazuju da je Hodžić imao namjeru da proširi poslovanje na medicinsku opremu, ocijenivši da se ne može govoriti o udruživanju sa Novalićem i Solakom.

Suđenje se nastavlja 30. novembra saslušanjem svjedoka optužene Miličević.

Marija Taušan