Suđenje

Suđenje u Beogradu za strijeljanje Bošnjaka kod Vlasenice u zastoju već godinu dana

22. Novembra 2022.16:34
U sudskom procesu koji se vodi protiv Višnje Aćimović, bivše pripadnice Vojske Republike Srpske (VRS), osumnjičene da je 1992. godine učestvovala u strijeljanju 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti kod Vlasenice, odloženo je i peto uzastopno ročište.

Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN

Pred Višim sudom u Beogradu danas je odloženo ročište na suđenju Višnji Aćimović, optuženoj da je u junu 1992. godine učestvovala u streljanju 37 muškaraca, Bošnjaka, u Mračinom Dolu u blizini logora Sušica u opštini Vlasenica u Bosni i Hercegovini.

Do odgode je došlo jer se pred Sudom nisu pojavili svedoci.

Ovim odlaganjem, u ovom slučaju se navršava godina dana bez ikakvih pomaka jer su poslednji svedoci saslušani u novembru 2021. godine.

Od tada su dva ročišta otkazana, zatim je suđenje zbog promene Sudskog veća nastavljeno iz početka, a potom su naredna četiri ročišta odložena zbog nedolaska svedoka.

Prema optužnici, Aćimović je zajedno s više pripadnika VRS-a, učestvovala u ubistvu 37 muškaraca dovezenih autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici.

”Optužena se tereti da je vatrenim oružjem streljala žrtve koje su bile svega nekoliko metara udaljene od autobusa”, saopštilo je Tužilaštvo BiH 2017. prilikom podnošenja optužnice.

Tela žrtava otkrivena su tek 2000. godine na lokalitetu Mračni Dol.

U optužnici se kaže da je Aćimović bila pripadnica VRS-a, ali ona je to pred Sudom, na početku ovog suđenja u decembru 2020. godine, negirala. Izjasnila se da nije kriva po navodima optužnice.

Rekla je da je imala četvoricu braće i da su svi bili pripadnici VRS-a.

Slučaj protiv nje Srbiji je prebačen iz BiH na osnovu Protokola o saradnji u vezi s procesuiranjem ratnih zločina, koji su ove dve države potpisale.

Suđenje se nastavlja u decembru.

Milica Stojanović