Reakcija

Reakcija Sanina Muse na izjave u medijima

18. Novembra 2022.11:19
Sanin Musa reagovao je na izjave direktora BIRN-a u medijima.

Poštovani,

u prilogu koji ste emitirali/napravili na vijestima u udarnim terminima, dana 16.11.2022., srijeda, na temu Ekstremni radikalizam u regionu, apostrofirajući uži prostor bivše Jugoslavije, konkretno Bosnu i Hercegovinu, te Srbiju, grubo ste povrijedili čast i ugled predsjednika Bosanske narodne stranke-V.N.D., gospodina Sanina Muse, ističući u prilogu jedino njegovo ime u kontekstu gornjeg naslova. Time ste mu nanijeli i duševnu bol.

Time ga, također, neopravdano dovodite u kontekst sa terorističkim organizacijama, što je po krivičnom zakonu veoma opasno. Na taj način, bez ikakvih argumenata, činjenica ili dokaza, upirete prstom u ovog čovjeka i njegovu porodicu.

Naime, u intervjuu Denisa Džidića, potpisanog kao izvršni direktor agencije za medijsko istraživanje BIRN, u dijelu istog, gosp. Džidić pozicionira Sanina Musu kao ekstremnog radikala, tzv. vođu grupe koja je isključiva prema Lgbt zajednici.

Znači, narativ cjelokupnog ekstremnog radikalizma u užem regionu bivše Jugoslavije, imenom se svodi isključivo na jednu personu, Sanina Musu, čestitog i časnog građanina države Bosne i Hercegovine, čovjeka sa završenum postdiplomskim studijem humanističkih nauka, profesorom islamskih znanosti, autorom 20 knjiga prevođenih na pet jezika, humanitarcem, te predsjednikom političkog subjekta.

Svi ostali objekti istraživanja agencije BIRN, čiji je gdin Denis Džidić izvršni urednik, samo su spomenuti uopćeno i ovlaš. Imenom, još jednom, jedino Sanin Musa.

Također, ime se navodi pogrešno, kao Sanjin Musa, što ne ide na čast profesionalcu koji se predstavlja istraživačem, kao ni to što Stranku kojoj je Sanin Musa predsjednik i osnivač, Bosansku narodnu-V.N.D., naziva grupom. Očekivat je od nekoga ko se bavi novinskim istraživanjem i ko potencira neko ime u javnosti, da barem to ime navede pravilno, kao i ime skupine, u ovom slučaju političke stranke koju targetira.

Također, gdin Džidić u nekoliko navrata spominje islamistički radikalizam, pripisujući radikalizam i ekstremizam cjelokupnoj religiji, te upotrebljavajući pogrdni izraz islamizam, za čovjeka kojem to ne pripada, te za političku organizaciju koju naziva grupa.

Napominjemo da je izraz islamistički radikalizam zabranjen od skoro u nekim zemljama Evropske Unije, na primjer u Austriji.

Sada se koristi izraz ekstremni radikalizam, i jedan novinar istraživač bi to trebao znati.

Nadamo se da razumijete da je ovdje grubo prekršen novinarski kodeks, i da sve navedeno podliježe tužbi.

S tim u vezi, ostavljamo vam sedam dana za demantij navoda i javno izvinjenje.

Također, nudimo vam da gospodina Sanina Musu pozovete u svoj program, u neku od emisija u udarnim terminima, i pružite mu priliku da odbrani
svoju čast i ugled.

U protivnom, bićemo prinuđeni tužiti vas za klevetu, kao i gdina Džidića Denida, za duševnu bol i nanošenje štete.

Srdačno,
Bosanska narodna stranka-VJERA.NAROD.DRŽAVA.

Sanin Musa, predsjednik